Golden Gate-bron i Kalifornien. Fotograf: Flickr

Kalifornien första delstat att kräva kvinnorepresentation i styrelser

I slutet av nästa år måste Kaliforniens börsbolag ha minst en kvinna i styrelsen. Annars väntar böter. Det är resultatet av en lag som undertecknades i delstaten.

Kalifornien är den första delstaten i USA att kräva att kvinnor får representation i styrelsen för börsnoterade företag, skriver New York Times.

Detta efter att den guvernören Jerry Brown skrivit under ett lagförslag under söndagen. Guvernören noterade samtidigt att juridisk kritik har framförts mot lagen, vilket ville skunna hindra dess implementering, skriver New York Times.

Lagen innebär att börsbolag vars "viktigaste kontor" finns i delstaten senast vid slutet av nästa år ska ha minst en kvinna i styrelsen, följt av att man senare utökar detta till tre kvinnor vid slutet av 2021 beroende på styrelsens storlek.

Hundratals företag kommer att påverkas av lagen och överträdelser kommer att beivras med böter på 100 000 dollar första gången, och 300 000 dollar andra gången, enligt tidningen.

Vissa europeiska länder, däribland Norge och Frankrike, har redan motsvarande krav.

Läs även: Norgeparadoxen: Efter 10 år med lagen om könskvotering till styrelser är jämställdheten usel i ledningen i stället