Mark Zuckerberg, Facebooks vd och grundare Fotograf: Marcio Jose Sanchez/TT

Efter Facebooks nya jätteläcka: Aktien rasar och miljardböter hotar

Över 50 miljoner användare kan ha påverkats i Facebooks nya jätteläcka. Nu hotar EU det sociala nätverket med miljardböter.

I slutet av förra veckan framkom det att över 50 miljoner Facebook-användares konton kan ha drabbats av ett dataintrång till följd av en uppdatering som det sociala nätverket gjorde förra året.

Nu kan EU komma att dela ut böter till Facebook på motsvarande 14 miljarder kronor om de finner att Facebook har brutit mot GDPR, den nya striktare datalagen som infördes i maj i år. Det rapporterar Wall Street Journal

 I ett mail till tidningen uppger Irlands Data Protection Commission att de "är bekymrade över det faktum att intrånget upptäcktes under tisdagen och påverkar många miljoner användare men att Facebook ännu inte kan förtydliga vad intrånget innebär risken för användarna."

En talesperson för Facebook uppger att man ska samarbeta med kommissionen.

Under fredagen uppgav Facebooks vd att man tog intrånget på största allvar och försökte ta reda på detaljer kring dess storlek och påverkan. Efter beskedet sjönk Facebook-aktien med 3 procent efter beskedet.

Det var den 25 september som Facebook upptäckte att bedragarna utnyttjade en sårbarhet i bolagets datakod beträffande funktionen där man kan se hur ens profil ser ut i en utomståendes ögon ("View as"). Sårbarheten möjliggjorde för bedragarna att stjäla inloggningsinformation kopplad till funktionen som gör att man kan förbli inloggad på Facebook utan att behöva skriva in sitt lösenord varje gång i appen.

"Eftersom vi bara har startat vår utredning har vi ännu inte kunnat fastställa huruvida dessa konton har missbrukats eller om information har hamnat i orätta händer. Vi vet heller inte vem som ligger bakom attackerna", uppger företaget.

Bolaget har återställt den automatiska inloggningsfunktionen för 50 miljoner användare som Facebook vet har berörts, och därutöver för säkerhets skull för ytterligare 40 miljoner användare som hade använt "View as"-funktionen under det senaste året.

 

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST