Johanna Frelin, Pär-Jörgen Pärson och Johan Attby har skrivit under en omtalad debattartikel i veckan.

Tech-profilerna talar ut om uppropet mot SD: ”Fullständigt naivt att tro att vi kan bygga bolag med bara svenskar”

Det nya näringslivet säger ifrån mot Sverigedemokraterna – vi har talat med några av dem.

Det nya näringslivet säger nej till ”Inflytande för SD äventyrar viktiga värden för näringslivet”. Det är rubriken på den artikel i onsdagens DN Debatt som 41 företagare och aktiva på ledande positioner i svenskt näringsliv ställt sig bakom.

”Det är angeläget att vi i Sverige inte kompromissar med de värden vårt öppna samhälle bygger på – värden som utgör grundvalen för det svenska näringslivets framgångar. Vi bör inte i en kortsiktig politisk pragmatisms namn öppna för samarbete med och inflytande för Sverigedemokraterna”, menar artikelförfattarna.

Nu berättar tre av dem för Veckans Affärer varför de valt att stå bakom artikeln.

”Jag är övertygad om att färre människor skulle vilja flytta hit om Sverigedemokraterna fick mer inflytande över svensk politik och då skulle vi få svårare att attrahera den arbetskraft vi vill ha”, säger Johan Attby, vd och medgrundare till fiskeappen Fishbrain.  

Johan Attby har varit tech-entreprenör i 15 år, varav sex år i Silicon Valley.

”Silicon Valley är det perfekta exemplet på varför mångfald är bra. Smarta människor från hela världen med olika kulturer har flyttat dit för att arbeta i tech-industrin. Hela ekosystemet bygger på integration.”

För sex år sedan flyttade han tillbaka till Sverige för att starta Fishbrain med målet att bli den globala tjänsten för sportfiskare.

”Då är det fullständigt naivt att tro att vi kan bygga ett bolag med bara svenskar. Även inom tech finns det lokala aspekter på vad användarna gillar, hur de använder appar eller webbtjänster, hur de kan kopplas till lokala betalningssystem och hur innehållet ska kureras”, säger Johan Attby.

Fishbrain växer så det knakar och Johan Attby letar ständigt efter nya kompetenta medarbetare. I dag består bolaget av 52 anställda från 16 nationaliteter.

”Vi har flera amerikaner som flyttat hit för att jobba med oss, men vi har också folk från Brasilien, Portugal, Finland, Singapore, Turkiet och nyligen även från Nya Zeeland. Det hade aldrig gått att växa bolaget i den takt vi velat om vi inte sökt folk globalt.”

Johan Attby har också valt investerare med ett globalt perspektiv. I den senaste rundan i våras fick VC-bolaget Northzone, som varit med länge i bolaget, sällskap av såväl japansk/koreanska Softbank som amerikanska B-Capital.

”Jag brinner så starkt för den här frågan. Sverige har en växande tech-industri men vi kan inte växa den organiskt med ett hundratal studenter per år som läst datavetenskap på KTH.”

Just kompetensförsörjning är en av orsakerna till att även Johanna Frelin, vd på arkitektfirman Tengbom och tidigare vd för Hyper Island, är med som en av de 41 artikelförfattarna.

”Den mångfald som det pratas om i artikeln, den har vi på kontoret. Utan den skulle det inte bli någon arkitektur.”

Hon berättar att det varit brist på arkitekter i Sverige de senaste åren och Tengbom jobbar hårt med att locka hit kompetens från andra länder. Men det handlar också om att värna det öppna samhället.

”Vår verksamhet präglas av mångfald, öppenhet och transparens. Arkitekter pratar ofta om en inkluderande, humanistisk arkitektur som drivs av det öppna samhället. Därför ligger artikeln i linje med både vad vi gör och vilka vi är.”

Pär-Jörgen Pärson, en av Sveriges mest framgångsrika riskkapitalister, har just flyttat hem från USA där han med oro fått bevittna hur polarisering slitit sönder landet.

”Vi har en otroligt svår parlamentarisk situation i Sverige just nu där alla möjliga utfall kan komma till stånd. Därför skulle kanske min röst i det här kunna finnas med som ett argument till att finna ett mittenalternativ. Och med mitten menar jag en ganska bred definition men samtidigt har jag väldigt svårt för Vänsterpartiets inflytande på Socialdemokraterna. Det är problematiskt på samma sätt som Sverigedemokraternas potentiella inflytande. Jag vill gärna att det skapas någon form av blocköverskridande lösning, det är det bästa långsiktigt för Sverige.”

Han refererar till hur det politiska Sverige fungerat tidigare, under såväl Göran Persson som Fredrik Reinfeldts ledarskap.

”Ibland är det vänstermitten och ibland högermitten. Det är ganska liten skillnad och det tycker jag är bra.”

Att Antonia Ax:son Johnson häromdagen uppmanade Alliansen att bryta beröringsskräcken mot SD gjorde honom väldigt upprörd.

”Jag tycker inte att Antonia Ax:son Johnson ska göra sig till tolk för vad svenskt näringsliv tycker. Jag har mina åsikter men jag tycker inte att man har rätt att skriva folk på näsan vad de ska tycka. Jag representerar bara mig själv. Jag tycker att Antonia gjorde fel.”

Vad tror du skulle hända om SD fick mer inflytande över svensk politik?

”Jag har läst stora delar av SD:s partiprogram. Det finns några vettiga saker och några saker jag tar starkt avstånd från – de vill verka för ett utträde ur EU, sambeskattning, inskränkning av aborträtten, invandringspolitiken och jag vet inte nu men tidigare har de motsatt sig internationell adoption. Med två adopterade döttrar så skär det i hjärtat.”

Läs även: Techstjärnan med 15 nationaliteter i sitt bolag överväger att lämna landet om SD går starkt framåt i valet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.