Fotograf: Milan Nykodym/Wikimedia Commons

Saab rusar på börsen efter megaorder från amerikanska flygvapnet

Svenska försvarsjätten får indirekt del av en order på totalt 81 miljarder.

Det amerikanska flygvapnet har valt Boeing, och indirekt Saab, som leverantörer av ett nytt pilotträningssystem, med ett totalt värde om 9,2 miljarder dollar, motsvarande cirka 81 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ordern omfattar i huvudsak 350 skolflygplan. Boeing är utvald huvudleverantör och Saab är en så kallad "riskdelande partner" i utvecklingen av T-X.

I nuläget har Saab inte mottagit någon order från Boeing och det är alltså i nuläget inte känt hur stor del av ordervärdet som tillfaller Saab.

"Boeing står nu redo att lägga beställningar hos sina underleverantörer, inklusive Saab. Mer än 90 procent kommer att tillverkas i USA, vilket bidrar till över 17.000 arbetstillfällen i 34 stater", heter det i Saabs pressmeddelande.

Boeing och Saab har konkurrerat med bland annat Lockheed Martin i upphandlingen.

"Det är en stor bedrift för Saabs och Boeings partnerskap och för vårt gemensamma team. Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet", säger Saabs vd Håkan Buskhe enligt pressmeddelandet.

Det har i media, inför beskedet, pratats om att USA som ambition har att byta ut totalt 1.000 skolflygplan. Detta nämna inte i pressmeddelandet från Saab som skickade sent på torsdagskvällen.

"Vi förväntar oss att T-X blir ett franchiseprogram som sträcker sig över en stor del av detta århundrade", säger

Leanne Caret som är vd för Boeing Defense, Space & Security, i detta.

Aktien rusar 8 procent när Stockholmsbörsen öppnar på fredagen.

Följ Saabs aktie i realtid här på VA Finans.

"Det är förstås helt klart positivt att de tog hem ordern även om ordervärdet var aningen mindre än det som har diskuterats. Vi vet fortfarande inte hur stor andel Saab har så det är för tidigt att sätta några siffror på det här. Vi tror att Saab kommer att få en order av Boeing under de närmaste dagarna", sammanfattar Douglas Lindahl, analytiker vid Kepler Cheuvreux, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

I en kommentar till TT säger Björn Enarsson, analyschef Danske Bank, att han tror att ordervärdet för Saab ligger på upp till 25 miljarder kronor över tid.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST