Fotograf: Jussi Nukari/AP

EXKLUSIVT: Obama om vad världen borde lära av populistvågen, Hans Rosling och Nordens lyckliga befolkning

Hopp finns ännu trots jättelika globala utmaningar. Det budskapet förmedlade Barack Obama när han i veckan avslutade Nordic Business Forum i Helsingfors, där Veckans Affärer var officiell mediepartner.

Under en dryg timme frågades han ut av Skype- och Atomico-grundaren Niklas Zennström i ett samtal som kretsade kring hur blixtsnabba teknologiska förändringar stöper om ekonomin och skapar spänningar i samhället.

”Samtidigt som vi ser extraordinära språng när det gäller produktivitet och välstånd, ser vi också allt större ojämlikhet.”

Globalisering, teknologi och nya kommunikationsmedel har krympt planeten till fördel för de som har extraordinära förmågor. Dessa vinnare i dagens ekonomi har aldrig fått större utväxling på sin kompetens, enligt Obama.

Men en stor del av befolkningen, framförallt i utvecklade ekonomier i Europa och USA, upplever att de halkar efter, påpekar han.

”En av sakerna som jag tror att våra ekonomiska modeller har underskattat är att vad som är viktigt för folk inte bara är absolut välstånd. Vad de flesta bryr sig om är relativt välstånd – hur jag har det jämfört med andra i min omgivning som vänner och grannar.”

”Om du inte har en extraordinär talang, utan bara är en vanlig person som brukade arbeta i en fabrik eller på kontor får du plötsligt se att efterfrågan på din arbetskraft värderas lägre och blir svårare att sälja.”

Jätteutmaningar i form av klimatförändringar, global ojämlikhet och växande populism måste besvaras med frågan: ”Hur anpassar vi våra sociala och politiska system för att möta dessa nya tider?”, enligt Obama.

”Vi behöver vara kreativa och fundera på hur vi kan organisera länder på nya sätt. Problem som klimatförändringar kan inte lösas av ett enda land utan vi måste komma på mekanismer som Paris-avtalet så att vi kan koordinera aktiviteter och hålla varandra ansvariga.”

En del av lösningen är att även företag inser att det behövs politiska och sociala system, som upplevs rättvisa och där alla får en rimlig chans, enligt honom. På den punkten menar Obama att populistpartier kommer med befogad kritik.

”En legitim kritik som populisterna har framfört är att ledare i Bryssel, Washington, Wall Street, Silicon Valley och andra ställen där välstånd skapas, generellt inte ägnat särskilt mycket tid åt hur detta ska fördelas. Så att ett barn som föds i ett fattigt område har en chans eller fabriksarbetare som blivit av med jobbet kan skola om sig.”

Trots alla orosmoment kallar sig Obama för optimist. Han håller fast vid att det aldrig funnits en bättre tid att födas i än nu och pekar på att vi generellt är rikare, friskare, bättre utbildade och mer toleranta än någonsin.

Det är fakta som svenske folkbildaren Hans Rosling vigde sitt liv åt att upplysa världen om. Hans postumt utgivna bok Factfulness är en av förre presidentens favoritböcker som han nyligen rekommenderade på sin ’Summer reading list’.

”Hans (Rosling) hade rätt i att trendlinjerna går åt rätt håll.”

Läs mer: Hans Roslings sista gåva till världen: Boken Factfulness förklarar varför apor ger mer korrekta svar än människor på hur det är ställt i världen

Att Finland har världens lyckligaste befolkning, enligt årets upplaga av FN:s ’World Happiness Report’, lyfter Obama fram flera gånger. Tidigare år har Norge och Danmark toppat rankingen.

Förre presidenten har en bestämd uppfattning om varför Norden alltid hamnar i topp.

”En del av förklaringen till att Finland och resten av Norden har lyckliga befolkningar är att ni relativt sett har lägre grad av ojämlikhet. De fattigaste barnen i Finland har möjlighet att gå på några av världens bästa skolor gratis.”

Obama pekar även på att världen ser med ny blick på vår höga levnadsstandard till följd av informationssamhället och utbredd mobilpenetration även i fattiga länder. Det har vid sidan av väpnade konflikter varit en bidragande orsak till kraftiga migrationsströmmar till Europa, vilket i sin tur skapat politiska motsättningar, enligt honom.

”Om jag är i en by i Niger och har en telefon kan jag se hur människor i Sverige lever. Kanske en kusin skickar ett meddelande om att han är där och fått möjlighet att utbilda sig, lära sig språk och få jobb.”

”Det finns inga hemligheter om hur olika folk har det längre. Nu är det vida känt att vissa har det mycket bättre än andra.”

Miljarder människors strävan efter högre levnadsstandard skapar inte bara politiska spänningar – utan även ytterligare påfrestningar för klimatet.

”Idén att vi kommer att komma undan med att ha så mycket högre levnadsstandard än alla andra och att det är en hållbar modell för 7 miljarder människor. Det går bara inte.”

Innan Obama går av scen till rungande applåder skickar han med ett hoppingivande budskap till publiken.

”Jag vill att alla ska gå härifrån med en känsla av optimism. John F Kennedy sade en gång att det inte finns något problem som människan möter som hon inte kan lösa. Delvis för att vi själva har skapat problemen.”

”Antalet fundamentalt goda människor där ute är mycket större än de dåliga.”

Läs även: Ödesprognosen står fast – världen riskerar gå under om 30 år: ”Slopa kvartalskapitalismen och rädda planeten”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST