Shanghais skyline återspeglad i ett par solglasögon. Fotograf: AP/TT

Konturerna klarnar kring Kinas gigantiska övervakningssystem – ska vara i full drift 2020

Allt fler pusselbitar fallet på plats kring Kinas så kallade "Social Credit System". Planerna sattes i verket redan 2014 och efter pilottester i en rad städer övergår systemet till skarp drift för landets 1,4 miljarder invånare från 2020.

Tankar kring storskaliga övervakningssystem för hela länder har funnits i åratal. Men Kinas så kallade "Social Credit System" som beräknas vara i full drift år 2020 går ett steg längre.

Det är nämligen inte bara designat för att övervaka medborgare utan även för att styra dem i en viss riktning.

Det kinesiska kommunistpartiet hävdar att systemet kommer att tillåta "de pålitliga att ströva fritt omkring under himlen” medan det blir svårt för misskrediterade att ta ”ett enda steg”, enligt  ABC News.

Utvecklingen har ofta liknats vid ett avsnitt av den brittiska science fiction-serien Black Mirror som sändes 2016.

Där lever lever människorna i värld där samtliga sociala interaktioner blir betygsatta med 1-5 stjärnor och där ett högt snitt exempelvis ger extra fina hyrbilar medan den med med låga poäng får räkna med en rishög.

I det riktiga systemet, som Kina håller på att bygga, ingår hundratals miljoner övervakningskameror samt ansiktsigenkänning med hjälp av AI. Förutom avancerade AI-system som blixtsnabbt kan tröska igenom, tolka och reglera stora datormängder kommer uppgifterna också att dubbelkontrolleras mot individens finansiella, medicinska och juridiska information.

Systemet bedömer också medborgare utefter om man exempelvis har betalat räkningar i tid eller återvinner på ”rätt sätt”. 

Medborgare som faller systemet i smaken kan se fram emot förmåner som förbättrade kreditmöjligheter, billigare lokaltrafik och kortare väntetid för vården.

Men för den som exempelvis fångas på bild när den går mot röd gubbe eller röker på en otillåten plats kommer poängen att dala.

Systemet kommer därtill inte bara att poängsätta medborgarna utan det samma gäller företag, skriver bland annat The Guardian.

För internationella bolag med låga poäng kan böter, högre låneräntor och till och med svartlistning av produkter vänta, enligt en rapport från Australian Strategic Policy Institute som Fast Company återger.

Redan i dag påverkar övervakningsysstemet det vardagliga livet. Tills i maj hade Kina blockerat medborgare från 11 miljoner flighter och 4 miljoner tågresor, skriver Business Insider.

Ett enskild person som har drabbats är den grävande journalisten Lu Hiu, vars fall beskrivs av ABC News.

Han har bland annat hamnat på Reportrar utan gränsers 100-lista över ”Nyhetshjältar”, men har fått finna sig i att inte bara få tillgången till färdmedel som tåg indraget, utan även fått sina sociala medier-konton med totalt 2 miljoner följare nedstängt.

Skälet är att systemet har klassat honom som ohederlig, efter att han 
bland annat framfört korruptionsanklagelser mot den kinesiska regeringen. 

I australiensisk tv har Liu Hu sagt att han tror att kineser i allmänhet inte är medvetna om hur systemet kan komma att bestraffa dem.

För regimen kan osäkerheten kring hur systemet fungerar vara en bonus, hävdade Martin Chorzempa, vid Peterson Insitute for International Economics, för New York Times i juli:

"Hela poängen är att folk inte ska veta om de är övervakade eller inte. Den osäkerheten gör dem mer lydiga."

Läs även: Nu tar AI jobben från kinesiska nätövervakare


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST