H&M-butik. Fotograf: Henrik Holmberg/TT

H&M hakar på het matbutikstrend: "Kunderna är nyfikna"

H&M i Täby är den första klädbutiken i Sverige att testa självbetjäningskassor.  Men att låta tekniken ta över kontakten kan driva kunderna till e-handeln, varnar en forskare.

Självbetjäningskassor i matbutiker blir allt vanligare runtom i landet. Nu sprider sig trenden med kassor där kunden själv gör jobbet till klädbranschen. 

Först ut i Sverige är H&M, som sedan en tid tillbaka testar konceptet i Täby Centrum i Stockholmsområdet, skriver tidningen Market.

Lösningen innebär att kunden själv scannar kläderna och sedan betalar med kort eller kontant. Enligt Amanda Larsson, presskontakt på H&M, är syftet med testet att ge fler sätt att betala och förkorta tiden som kunden tillbringa i kassakön.

Enligt henne har responsen från kunderna än så länge varit god.

"Vi har precis påbörjat testet, men hittills har vi sett att många av våra kunder är nyfikna och positiva till självscanningen. Som en del av testet kommer vi såklart att göra en löpande utvärdering av kundernas upplevelse av tjänsten", till Market.

Men Karin Ekström, som är professor i företagsekonomi med inriktning marknadsföring vid Högskolan i Borås, lyfter i Dagens Nyheter ett varningens finger för att butikskunderna kan gå över till e-handel när tekniken tar över det personliga mötet.

"För butiker som konkurrerar med internethandel är service en viktig konkurrensfördel", säger hon till DN.

H&M:s snabbväxande e-handel har fått mycket uppmärksamhet i samband med att försäljningen i den fysiska handeln har börjat svaja.

H&M:s kvartalsrapport släpps torsdagen den 27 september och i fokus står bland annat målet att e-handeln och segmentet New Business ska växa med 25 procent under året.

Men samtidigt har vd:n Karl-Johan Persson sagt att H&M jobbar med att stärka kundupplevelsen i butikerna. Dessutom har klädjätten breddat sitt butikssortiment med nya koncept, däribland outletssatsningen Afound.

Läs även: Efter Afound: Nu öppnar H&M ny outlet i Stockhomsförort


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST