Ola Källenius framför Mercedes nya elektriska SUV utanför konsthallen Artipelag i Gustavsberg i början av september. Fotograf: Sören Andersson/TT

Från trainee till vd på 25 år – svensken greppar ratten på Daimler

Nästa år tar svensken Ola Källenius över rollen som vd för Daimler. Han började på koncernen som trainee för 25 år sedan och har sedan dess stigit i graderna på den tyska fordonsjätten.

Ola Källenius, som började som trainee inom koncernen för 25 år sedan, kommer att ta över vd-rollen på den tyska fordonsjätten Daimler vid nästa bolagsstämma 2019. Det framgår av ett pressmeddelande.

Han kommer närmast från rollen som utvecklingschef på Mercedes bildivision. 2015 tog han plats i Daimlers styrelse.

Daimler är världens största lastbilstillverkare och kontrollerar bland annat varumärkena Mercedes-Benz och smart. Kinesiska Geely, som även äger Volvo Cars, är största aktieägare.

Just nu genomgår många fordonstillverkare en elektrifiering och experimenterar med förarlös teknik. Daimler har bland annat aviserat en investering på 500 miljoner euro för 2018 och 2019 på elbilar och autonom teknik. Totalt har 2,5 miljarder euro öronmärkts för forskning på området.

I somras tilldelades även det tyska bolaget som första internationella biltillverkare en licens för att testa sina självkörande fordon på allmänna vägar i Peking.

Läs även: Musk: Vår elektriska lastbil har kört helt själv tvärs över USA


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST