Fotograf: Mostphotos/Unsplash

Energirevolutionen - innovationerna som ska rädda klimatet

Nu är solkraft, energilagring, elfordon och smarta tvättmaskiner snart alla självklarheter. Och 10 år med Veckans Affärers och Eons tävling E-prize har resulterat i mängder av smarta energilösningar från innovativa företag.

För tio år sedan hade vi precis borstat av oss det värsta dammet efter finanskraschen 2008. Ekonomin var i absolut fokus. Inte många oroade sig för klimateffekten, att vår energikonsumtion allvarligt påverkar jordens klimat.

Men på Veckans Affärer instiftade vi tillsammans med energibolaget Eon en ny utmärkelse, E-prize, för att kunna premiera och lyfta fram de företag som med de vassaste innovationerna och mest hängivna projekten strävade mot en energismartare verksamhet.

Läs mer om årets E-prizefinalister här. Och rösta på din egen favorit!

Å ena sidan ser det inte mycket bättre ut i dag, tio år senare. Allt fler ekonomer och forskare varnar nu dessutom för att vi snart kan stå inför nästa stora finanskris, orsakad av just klimatförändringarna.

Å andra sidan har vi kunnat bevittna något av en revolution inom energi­området det senaste decenniet.

Dramatisk är bara förnamnet för att beskriva utvecklingen på energiområdet de senaste 10 åren. Vindkraftsproduktionen har ökat med över 600 procent, andelen biodrivmedel i våra fordon har ökat från 5 till över 20 procent samtidigt som vi generellt använder energin allt effektivare både hemma och på arbetsplatser.

Kostnaden för förnybar energi som sol och vind har fallit dramatiskt i spåren på stora investeringar och ny teknik. År 2009 fanns ingen som trodde att vindkraften någonsin skulle kunna bli kostnadseffektiv. Men bara de senaste tre åren har förbättringar när det gäller vindkraftsturbiner resulterat i halverat pris för vindkraftsel som nu på allvar kan konkurrera med andra typer av traditionella energikällor.

Och för solen har vi sett samma snabba utveckling. På tio år har priset för solpaneler rasat med 80 procent. Internationella energiorganet IEA räknar med att solenergi mycket snart är den allra billigaste energikällan i ett antal länder i världen. Och om ytterligare tio år räknar flera bedömare med att solenergins kostnader är så nära noll att den i princip är gratis.

För tio år sedan var det heller knappt någon som trodde att förnybar energi i form av sol och vind skulle kunna bli något annat än ett komplement till andra energikällor, i synnerhet med tanke på svårigheten att lagra energi.

Men det var då det. I dag vimlar det av nya, innovativa energilagringslösningar. Och kostnaden för den än så länge vanligaste lagringslösningen, litiumjon-batterier har likaså rasat med 80 procent de senaste tio åren.

År 2009 fanns visserligen redan elbilstillverkaren Tesla. Men bolaget producerade för tio år sedan blygsamma 800 nischade sportbilar. Per år. I dag producerar elbilspionjärerna 4 600 bilar, enbart av nya modell 3, i veckan. Och alla de stora biltillverkarna lanserar nu egna elbilar på löpande band.

Innovationsgenombrotten på energi­området kommer säkerligen att bli minst lika revolutionerande de kommande tio åren.

Inom lagring av den allt billigare och klimatvänligare energin vi får fram med de allt effektivare förnybara källorna.

Inom effektivisering och smartare transporter med hjälp av ny digital teknik som artificiell intelligens.

Den allra första mottagaren av E-prize för tio år sedan var Ikea Sverige som redan på den tiden hade bergvärme och grön el i varuhus och lager, källsorterade avfall och optimerade alla varutransporter och sparade energi i alla kedjor.

Sedan dess har vi prisat en lång rad små och stora, smarta och innovativa bolag som åstadkommit något särskilt både i den egna verksamheten och i egenskap av förebilder, allt från lilla yxmakarna Gränsfors Bruk och digitala bilförsäkringsbolaget Greater Than till Volvo Car och Sveriges största fastighetsbolag Vasakronan.

Men vi behöver lyfta fram och uppmuntra fler bolag i den växande skaran av lovande svenska energiinnovatörer. Så i år har vi vaskat fram 9 nya finalister till Sveriges största energipris i näringslivet. 9 innovativa bolag som aspirerar på årets E-prize-utmärkelser.

Läs mer om årets E-prizefinalister här. Och rösta på din egen favorit!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST