Fotograf: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Hon pekas ut som storfavorit att ta över skandalomsusade Danske Bank

Ska Annika Falkengren göra comeback som vd för Danmarks största bank?

Efter en penningtvättskandal i Estland lämnade Danske Banks vd Thomas Borgen in sin avskedsansökan tidigare i veckan. Nu nämns förre SEB-chefen Annika Falkengren, 56, som storfavorit till att ta över toppjobbet.

Det rapporterar Expressen som citerar uppgifter i danska tidningen Berlingske. De har pratat med flera rekryterare som hänvisar till Falkengrens gedigna bakgrund och ”fläckfria förflutna”.

Enligt Expressens icke-namngivna källor är det dock tveksamt om Falkengren, som sedan förra sommaren arbetar på schweiziska banken Lombard Odier, själv vill tillbaka till offentligheten.

”Hon vill njuta av sitt nya liv. Familjen har funnit sig väl till rätta i Genève och dottern går i lokal skola. För mig vore det en total överraskning om hon och familjen skulle bryta upp för Danmark”, säger källan till Expressen.

Dessutom kan det finnas en klausul som gör att Falkengren stoppas från att gå till Danske Bank, eftersom de konkurrerar med hennes tidigare arbetsgivare, skriver tidningen.

Den som tackar ja till uppdraget får en utmaning i att rädda bankens skandalomsusade rykte. En intern utredning visar på en rad ”suspekta transaktioner” mellan 2007 och 2015 i verksamheten i Estland.

Härvan kan omfatta tillgångar på så mycket som 200 miljarder euro, rapporterar Business Insider.

Läs mer: Efter skandalen: Danske Banks vd avgår


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST