Hon byggde ett miljonbolag från en etta i Botkyrka – nu är hon på jakt efter kvinnliga superentreprenörer

Jessica Löfström har från noll byggt upp ett bolag som omsätter 100 miljoner. Nu har hon dragit igång ett nätverk av kvinnliga superentreprenörer för att inspirera efterföljare och lyfta fram fler förebilder.

Föga anade hon vilken minerad mark hon gav sig in på när hon drog igång sitt bemanningsföretag inom byggsektorn.

”Jag hade märkt att det inte fanns något sådant bolag inom den här sektorn, trots att behovet av tillfällig arbetskraft var stort. Men jag hade förstås inte räknat med att det skulle ta sju år av krig från fackförbunden innan det till slut vände”, berättar Jessica Löfström, vd och grundare av Expandera Mera.

Men sedan vann hon över fackförbunden på sin sida och idag använder byggbranschen inhyrd personal som vardagsmat. Jessica Löfström startade sitt bolag hemma i en liten etta i Botkyrka och när det var som tuffast var hon tvungen att sälja sin älskade häst för att få in pengar.

”När jag startade mitt bolag fanns det varken några nätverk eller förebilder för kvinnliga entreprenörer. Det vill jag nu ändra på.”

Därför är hon en av grundarna av det kvinnliga entreprenörsnätverket ”17” med syfte att inspirera och stötta varandra.

”Namnet ’17’ kommer ifrån ett rykte jag hörde i Almedalen om att det i Sverige bara finns sjutton kvinnliga entreprenörer som har byggt upp bolag som omsätter mer än 50 miljoner kronor.”

LÄS MER: Efter ett år av hemlighetsmakeri – nu avslöjar 17-nätverket sina medlemmar

Det ryktet visade sig vara felaktigt – idag har nätverket redan 33 medlemmar och tiotalet fler hänger på låset.

”Jag tror att vi alla skulle må bra av att vi har fler kvinnliga superentreprenörer. Då kan vi entreprenörer tjäna mer pengar och få större makt och därigenom kunna vara med mer och förändra samhället.”

Vad beror det på att det finns så relativt få kvinnliga entreprenörer med större bolag?

”Det handlar om flera faktorer, vi kvinnor kom ut senare på arbetsmarknaden och har inte haft vänner eller förebilder som drivit egna bolag. Vi kanske också är lite mer riskaverta jämfört med män, vilket inte alls behöver vara en nackdel. Och det faktum att otroligt lite av allt riskkapital idag går till kvinnliga entreprenörer!”

Lyssna till hela samtalet med Jessica Löfström i lunchpodden ”Min bästa idé” för att höra mer om hur vi i Sverige ska locka fram fler kvinnliga superentreprenörer. Och varför vi behöver en helt ny typ av entreprenörsrörelse.

Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna vars idéer bygger det nya näringslivet.