Jacob de Geer, grundare av Izettle. Fotograf: Izettle

Paypals köp av Izettle i hamn – nu är 2018 största året någonsin för svenska tech-exits

”Idag är en stor dag”

Amerikanska betaljätten Paypal har nu slutfört förvärvet av svenska fintechbolaget Izettle, en affär värd 2,2 miljarder dollar, eller motsvarande drygt 19 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Jacob de Geer, som grundat Izettle, stannar kvar för att fortsätta leda bolaget och kommer att rapportera till Paypals operativa chef Bill Ready. Även medgrundaren Magnus Nilsson går nu över till Paypal.

För Paypals del handlar det om det största förvärvet bolaget gjort så här långt och affären presenterades i våras.

Läs även: Efter Paypal-försäljningen – Izettles grundare sällar sig till skaran av Sveriges techmiljardärer

”Idag är en stor dag för mig, Magnus Nilsson och alla på Izettle. Vi delar Paypals tro på småföretagare. Tillsammans är vi starkare och kan röra oss snabbare för att hjälpa dem att lyckas i en värld av storbolag", säger Izettles vd Jacob de Geer i ett pressmeddelande.

Läs även: Analys: Paypals köp av Izettle för 19 miljarder borde oroa konkurrenterna

Techsajten TechCrunch har räknat ut att Stockholm hade flest exits i miljardklassen per capita mellan åren 2000 och 2014. Sedan dess har temperaturen stigit ytterligare – och 2018 går till historien som det största sett till mängden kapital.

I april gick Spotify till NYSE-börsen till ett marknadsvärde av 29,5 miljarder dollar. Lägg till det nyligen genomförda köpet av Izettle för 2,2 miljarder dollar och summan blir en svårslagen toppnotering.

Svenska miljard-dollar exits sedan 2011:

Izettle (2018) - 2,2 miljarder dollar (Paypal)

Spotify (2018) – 29,5 miljarder dollar (börsnotering, NYSE)

Bambora (2017) – 1,5 miljarder euro (Ingenico Group)

King (2016) – 5,9 miljarder dollar (Activition Blizzard)

Avito (2015) – 1,2 miljarder dollar (Naspers, ryskt bolag med svenska grundare)

Mojang (2014) – 2,5 miljarder dollar (Microsoft)

Skype (2011) – 8,5 miljarder dollar (Microsoft)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST