Trafikappen som är botemedlet mot bilköer

Data från användare och uppkopplade fordon analyserar trafikflöden i realtid och förutspår hur restiderna förändras under dagen, det är hemligheten bakom Mindconnects teknik.

Mindconnects tjänst heter Cityflow och kan spara tid, pengar samt bränsle och integreras i de system som större transportföretag använder för att administrera sina fordonsparker. Kunderna utgörs i dag primärt av nya taxi- och transportbolag, däribland taxipodföretaget Bzzt som köpt en skräddarsydd kart- och navigationstjänst. 

Se alla finalisterna till E-prize, som delas ut av Eon och Veckans Affärer. Rösta på din favorit! 

E-Prize 2018

Detta är en av finalisterna till årets E-Prize, svenskt näringslivs största energipris som Eon delar ut tillsammans med Veckans Affärer för tionde året.
Vi belönar de smartaste svenska energiinnovationerna i kategorierna förnybar energi, energieffektivisering och hållbara transporter.
Även i år kan du vara med och rösta fram din favorit till ”Folkets E-Prize” bland de 9 finalisterna. 
Vinnarna presenteras på konferensen Go Greentech den 11 oktober.

”Det finns en jättepotential för transportföretagen att effektivisera sig. Tyvärr tycker de etablerade aktörerna att nuvarande system är ’good enough’, så länge konkurrenterna också gör det. I framtiden måste de våga tänka nytt”, säger vd Jonas Bohman.    

Just nu arbetar bolaget på nästa generations trafikplattform för självstyrande fordon med hjälp av Energimyndigheten.

Mindconnect har även utvecklat tjänsten Eventico, som använder delar av Cityflow för att hjälpa organisatörer av stora sportevent som maraton och cykellopp. Systemet har använts för att planera logistiken och säkerheten vid franska Dunkerques karneval med 50 000 besökare och för stadens jul­parad. Den har även använts av racing­eventet Formule E i Paris.       

Nyaste tillskottet är konsumenttjänster baserade på Cityflow. Inför midsommartrafiken tog bolaget till exempel fram en trafikplanerare för allmänheten i samarbete med Motormännen.   

Vd Jonas Bohman, som är rymdingen­jör, har arbetat för rymdorganet Esa och med oljeprospektering i Asien och Australien och äger bolaget tillsammans med två syskon.

”Jag kombinerade tekniken för positionering i rymden och seismisk navigering till havs och kom på ett sätt att beräkna trafikflödena i städer. Den urbana trafiken är vår styrka, det är mycket olika körningar, dyr trafik och svårare att räkna på och tar hänsyn till mer lokala företeelser än i de tjänster som de globala aktörerna erbjuder”, slår Jonas Bohman fast.

Försäljningen sker primärt i Sverige och Stockholm, men det finns också franska och australiska kunder.

”Nu har vi även börjat bearbeta London. Det sker ett teknikskifte som många behöver förbereda sig för”, avslutar Jonas Bohman. 

Bolag: Mindconnect
Gör: Effektiviserar transporter
Hemvist: Stockholm
Vd: Jonas Bohman

Se alla finalisterna till E-prize, som delas ut av Eon och Veckans Affärer. Rösta på din favorit! 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST