Max är först i världen med klimatpositiv meny – men nu tar även McDonald's upp kampen om att vara grönast

Snabbmatskedjan Max har länge legat i framkant med att vara en miljöansvarig aktör. Nu börjar även konkurrenten McDonalds slå sig in på samma arena.

Max Burgers positionerade sig som en av världens första hållbara snabbmatskedjor med en meny som inte bara kompenserar för utsläpp, utan dessutom är klimatpositiv. De senaste åtta åren har de även legat etta på Sustainable Brand Index, som kartlägger svenskarnas syn på företag ur ett hållbarhetsperspektiv. Det skriver Aktuell hållbarhet.

Nu har en av kedjans största konkurrenter – McDonalds, börjat gå samma väg. Vid årsskiftet lanserade de en veganburgare och har sedan i våras stoltserat med att vara den första restaurangen i världen vars klimatmål har godkänts av Science Based Targets Initative.

McDonalds vill möta kundernas efterfrågan och flexitarian-trenden. Nästa mål är att genomföra ett proteinskifte, där man vill öka försäljningen av alternativ till nötkött. Redan 2020 ska hälften av det inköpta proteinet bestå av fisk, kyckling och vegetariskt.

”Vi tror mer på att kunna erbjuda de smakerna som alla andra äter och inte göra skillnad på gäster. Vi vill bredda valmöjligheten”, säger Henrik Nerell, miljöchef på McDonald’s.

Att dra ner på köttet för att minska utsläppen är nödvändigt. Enligt Max Burgers egna klimatanalyser står försäljningen av nötkött fortfarande för 50 procent av produkternas totala koldioxidutsläpp.

Kaj Török, informations- och hållbarhetschef på Max Burgers, menar att man har lyckats med hållbarhetsarbetet hittills för att man har haft tydliga resultat att prata om. 

”År 2022 ska varannan måltid vara skapad med något annat än rött kött. Klarar vi det, vilket vi tror, har vi minskat vår klimatpåverkan med 30 procent på bara sju år”, säger Kaj Török.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST