Fotograf: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Efter skandalen: Danske Banks vd avgår

Danske Banks vd Thomas F. Borgen har lämnat in sin avskedsansökan till banken.

Thomas F. Borgen har valt att lämna Danske Bank efter en skandalomsusad period. Banken har under senaste tiden genomgått en utredning efter uppgifter om att den ska ha använts för att tvätta pengar.

Vidare sänker man sin helårsprognos för vinsten. Det framgår av ett pressmeddelande. 

"Det är tydligt att Danske Bank har misslyckats med att leva upp till sitt ansvar vid den eventuella penningtvätten i Estland. Jag ångrar detta djupt. Även om utredningen som utförts av den externa advokatbyrån kommit fram till att jag levt upp till mina rättsliga skyldigheter så anser jag att det är bäst för alla parter att jag avgår", säger Thomas Borgen i pressmeddelandet.

Banken avsätter uppskattningsvis 1,5 miljarder danska kronor som kostnadsförs nu i det tredje kvartalet till en ny oberoende stiftelse. Stiftelsen ska stödja initiativ för att bekämpa ekonomisk brottslighet, däribland penningtvätt.

Banken väntar sig nu att nettovinsten för 2018 blir i spannet 16 till 17 miljarder danska kronor. Den nedjusterade prognosen hänförs även till en dämpad utveckling vad gäller tradingintäkter.

När banken meddelade sina finansiella resultat för första halvåret väntade man sig att vinsten för 2018 skulle ligga i nedre delen av området 18 till 20 miljarder danska kronor.

Danske Bank tillägger att prognosen är fortsatt föremål för osäkerhet och makroekonomisk utveckling.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST