Deras startup kan återvinna upp till 90% av hushållens vattenanvändning

Startupföretaget Mimbly återvinner vattnet från tvättmaskiner. Tekniken sparar inte bara vatten och energi utan samlar också in mikroplaster.

En modul, som är ungefär lika hög som en vanlig tvättmaskin, kopplas på maskinen för att rena och återanvända tvättvattnet, genom att låta det passera olika filter. Sensorer håller reda på hur smutsigt vattnet är och vad det innehåller.     

Se alla finalisterna till E-prize, som delas ut av Eon och Veckans Affärer. Rösta på din favorit! 

E-Prize 2018

Detta är en av finalisterna till årets E-Prize, svenskt näringslivs största energipris som Eon delar ut tillsammans med Veckans Affärer för tionde året.
Vi belönar de smartaste svenska energiinnovationerna i kategorierna förnybar energi, energieffektivisering och hållbara transporter.
Även i år kan du vara med och rösta fram din favorit till ”Folkets E-Prize” bland de 9 finalisterna. 
Vinnarna presenteras på konferensen Go Greentech den 11 oktober.

”Vi hoppas börja sälja produkten nästa höst. Vi håller fortfarande på att testa den för fullt. Vi kommer att rikta in oss på Sverige, därefter på övriga Norden och sedan på länder med mer vattenbrist. Intresset är mycket större än vi trodde”, säger vd Isabella Palmgren.   

De tester som gjordes hos forskningsinstitutet Swerea IVF visar att man kan återvinna 50–90 procent av vattnet, uppger bolaget. Genom att systemet behåller en del av värmen behövs inte lika mycket uppvärmning, vilket dessutom ger en energibesparing. Systemet är anpassat för industrin och halvindustrin, men kan även användas av hushållsmaskiner. I ett första steg utgörs målgruppen av hotell och tvättstugor då tekniken behöver bli billigare för att löna sig för hushåll.

I korten ligger en utökning av sortimentet till system som är integrerade med tvättmaskiner eller samlar in vatten från flera vattenkällor för rening.

”Det kan vara vatten från diskmaskiner, handfat och duschar, det vill säga allt gråvatten som inte är för smutsigt. Men det måste kunna ske till överkomligt pris”, säger Isabella Palmgren.

I december ska bolaget öppna upp för externa investerare.   

Produkten togs fram i ett examensarbete, som gick ut på att angripa ett problem som saknar lösning. Valet för grundarna, som läste masterprogrammet i entreprenörskap och affärsdesign vid Chalmers, föll på att göra något åt vattenbristen.

”Vattenbrist finns även i Sverige, särskilt på Gotland och Öland samt i skärgården. Men det allra bästa är att produkten även renar från mikroplaster”, säger Isabella Palmgren. 

Bolag: Mimbly
Gör: Vattenåtervinning för tvättmaskiner
Hemvist: Göteborg
Vd: Isabella Palmgren

Se alla finalisterna till E-prize, som delas ut av Eon och Veckans Affärer. Rösta på din favorit! 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST