Fotograf: Andy Wong/TT

Analys: Trumps handelskrig – så påverkar det världshandeln, Sverige och dig

Donald Trump reser svärd mot frihandeln och nu tävlar USA och Kina om att resa tullmurar mot varandra. Men hur påverkar handelskriget den exportberoende EU-medlemmen Sverige – och vad händer om det växer i skala? Vi reder ut.

"Handelskrig är bra och enkla att vinna", twittrade USA:s president Donald Trump i mars efter att ha aviserat höga importtullar på stål och aluminium med syftet att skydda amerikanska jobb och den nationella säkerheten.

De flesta av USA:s större handelspartner har invändningar mot båda påståendena i tweeten som innebär ett ordentligt avsteg från de senaste decenniernas globala omfamning av frihandeln. Likväl har fler länder och varor hamnat i skottgluggen under året.

Det har utlöst en kedjereaktion där bland annat Kina, Mexiko, Indien och EU har svarat med egna tullar mot USA.

Förhandlingarna mellan USA och Kina är långt ifrån färdiga. Utspelen fram och tillbaka är många. Vilken riktning handelskriget tar är ytterst oklart. Liksom om nya länder kommer att hamna i fokus. Eller om den ombytlige Trump lägger ned stridsyxan.

Vi reder ut vad allt detta betyder för...

- Sverige
- räntorna
- storföretagen
- Kina och USA
- börsen
- världsekonomin

Läs mer på vår premiumsajt Veckans Affärer Insights:

Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar

Är du redan prenumerant? Läs här!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.