Fotograf: Gage Skidmore/Flickr

Trump trappar upp handelskriget – hotar Kina med ännu fler strafftullar

Under natten mot tisdagen eskalerade Donald Trump handelskriget med Kina och införde importtullar på varor till ett värde om 200 miljarder dollar. Det rapporterar Reuters.

Från och med den 24 september införs tullar på 10 procent men kommer öka till 25 procent till årsskiftet för att låta företag byta leverantörer.

Flera produkter, bland dem Apples Iphone, cykelhjälmar och bilbarnstolar, omfattas inte av tullarna.

LÄS ÄVEN: Trump sabbar Volvos börsplaner

I ett uttalande varnade presidenten också Kina för att slå tillbaka med motåtgärder. Om Kina vidtar motåtgärder mot amerikansk industri eller jordbruk ”kommer vi omedelbart inleda fas tre, vilket är tullar på varor för 267 miljarder till”.

”Vi har varit väldigt tydliga med vilken sorts förändringar som måste göras och vi har gett Kina varje möjlighet att behandla oss mer rättvist, men hittills har Kina varit ovilligt att förändra sitt agerande”, sade Donald Trump i uttalandet.

Kinas handelsminister Zhong Shan sade vid ett möte med utländska företagschefer på tisdagen att USA:s unilateralism och protektionism kommer skada den globala ekonomin och inte vara bra för något land, och att samarbete mellan de båda länderna är det enda rätta valet inom handel.

LÄS ÄVEN: Experterna: Så skyddar du din portfölj vid ett handelskrig

Iris Pang, ekonom vid ING, sade till Financial Times att undantaget för vissa konsumentvaror kommer begränsa påverkan på amerikansk inflation och vissa kinesiska exportörer men att Kina sannolikt inte skulle komma till förhandlingsbordet under hot.

”Vi tror att Kina bara återvänder till förhandlingarna om USA håller sitt tidigare löfte om att det inte blir ytterligare tullar. Då kan båda sidor prata igen. Förhoppningsvis är det vad som händer, men chansen är liten”, sade hon till tidningen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST