Fotograf: Elon Musk/SpaceX/Twitter

Techmiljardären som blir Musks första rymdturist vill ta med sig konstnärskollektiv till månen

Högtflygande planer för Elon Musks första rymdturist.

Entreprenören Elon Musk har valt ut den första privatpersonen som ska få åka till månen med hans företag Space X. Det är den japanske miljardären Yusaku Maezawa som ska göra den drygt fem dygn långa resan, skriver Financial Times nätupplaga.

Yusaku Maezawa, grundare och vd för nätmodehandlaren Zozo, uppger att han köpt samtliga tillgängliga platser på resan.

Raketen som ska ta Yusaku Maezawa till månen har namnet Big Falcon Rocket och den hemliga summan japanen har betalat kommer enligt Elon Musk att påverka utvecklingskostnaderna av raketen "betydligt".

 

Foto: Chris Carlson/AP

Maezawa har gjort sig ett namn som en hängiven konstsamlare. Förra året spenderade han 110 miljoner dollar på en tavla från 1982 av konstnären Jean-Michel Basquiat, som inspirerade honom att åka ut i rymden. Detta rapporterar Business Insider.

”En dag när jag stirrade på den här målningen tänkte jag ’Vad skulle hänt om Basquit åkt ut i rymden och sett månen – vilket fantastiskt mästerverk skulle han då ha skapat?’”, säger Maezawa enligt BI.

Denna tanke har fått honom att vilja ta med sig upp till åtta konstnärer ombord på turen, som enligt Space X väntas bli av 2023. Dessa ska verka inom vitt skilda discipliner, enligt Yusaku Maezawas planer – musiker, skulptör, regissör, dansare, fotograf, arkitekt, romanförfattare och modedesigner.

Han kallar projektet för #dearMoon, skriver BI.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST