Fotograf: Mostphotos

Ferroamp låter kunderna dela på solceller: "Lite som lego fast för förnybar energi"

Med Ferroamps energihubbar kan elkunder dela på gemensamma resurser som solceller, energilager och laddplatser för elbilar.

Genom ett samarbetsavtal med Veolia tar Ferroamp fram nya tjänster för industri- och fastighetskunder. Siktet är inställt på att bli en standard i fastigheter vid all ny elinstallation.

”Vi har villakunder, men sweetspot för vår teknik är mindre kontor, butiker, hyreshus, bostadsrättsföreningen och industrifastigheter. Vi säljer primärt i Sverige, men har börjat få lite marknad i Norge och Finland och siktar på lansering i Storbritannien, Tyskland, Portugal och Spanien innan årets slut”, säger Björn Jernström som startade bolaget 2010.

E-Prize 2018

Detta är en av finalisterna till årets E-Prize, svenskt näringslivs största energipris som Eon delar ut tillsammans med Veckans Affärer för tionde året.
Vi belönar de smartaste svenska energiinnovationerna i kategorierna förnybar energi, energieffektivisering och hållbara transporter.
Även i år kan du vara med och rösta fram din favorit till ”Folkets E-Prize” bland de 9 finalisterna. 
Vinnarna presenteras på konferensen Go Greentech den 11 oktober.

Se alla finalisterna till E-prize, som delas ut av Eon och Veckans Affärer. Rösta på din favorit! 

Den första serietillverkade produkten Energyhub levererades hösten 2015.

”Det är en växelriktare som går åt två håll, vilket gör att man kan köpa in el när priset är lågt och lagra den tills man vill använda den. Våra produkter är lite som lego fast för förnybar energi. Genom Powershare som lanserades hösten 2017 kan man dela på befintliga resurser”, säger Björn Jernström.

”I Spanien och Portugal är det stora prisskillnader under dygnet, i Storbritannien tillåts mer Powersharelösningar och i Tyskland finns ett rätt generöst system för energilagring samtidigt med ett behov att bättre kunna balansera extremt stora investeringar i solenergi.”

I år räknar bolaget med att omsätta 24 miljoner kronor. Målet är att vara internationellt etablerade med 150 miljoner kronor i försäljning inom två till tre år och börja visa vinst.

”Det pågår en energiomställning på många håll, från centraliserade strukturer till mer decentraliserade självstyrande system. Vi tror speciellt på Powershare internationellt där vi bygger små lokala elnät. Det är en nyckelteknik, som till viss del går in och konkurrerar med traditionella nätbolag. När den här typen av lösningar tillåts i större skala än i dag kommer vi att ha etablerat oss och ha hela världen framför oss. Det riktigt intressanta är elektrifieringen av utvecklingsländerna. Jag tror de hoppar över traditionella kraftverk rätt in i Powershare, som är en billigare lösning. Det ligger några år fram i tiden”, säger Björn Jernström.

Bland kunderna finns bland annat Lundbergs, Vasakronan och HSB.

”Powershare kom till för att utnyttja Vasakronans överproduktion från solceller på flera hus bredvid varandra”, berättar Björn Jernström. 

Bolag: Ferroamp Elektronik
Gör: Energioptimering
Hemvist: Stockholm
Grundare och CTO: Björn Jernström

Se alla finalisterna till E-prize, som delas ut av Eon och Veckans Affärer. Rösta på din favorit! 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST