Deras eldrivna taxipoddar rullar ut från Trollhättan med sikte på Europa

Små, snabba, eldrivna taxipoddar för korta resor blev verklighet då Bzzt i maj förra året drog i gång med 18 fordon och drygt 60 förare i Stockholm. 

Bzzt plan är minst 200 poddar i huvudstaden i slutet av nästa år som ett komplement till kollektivtrafiken och ett miljövänligt alternativ till gammeltaxi.

Taxan är 3 öre metern. Bokning sker via appen, som också fungerar som taxameter.

E-Prize 2018

Detta är en av finalisterna till årets E-Prize, svenskt näringslivs största energipris som Eon delar ut tillsammans med Veckans Affärer för tionde året.
Vi belönar de smartaste svenska energiinnovationerna i kategorierna förnybar energi, energieffektivisering och hållbara transporter.
Även i år kan du vara med och rösta fram din favorit till ”Folkets E-Prize” bland de 9 finalisterna. 
Vinnarna presenteras på konferensen Go Greentech den 11 oktober.

Pengar dras automatiskt när man hoppar ur podden och kvitto kommer per mejl.

Se alla finalisterna till E-prize, som delas ut av Eon och Veckans Affärer. Rösta på din favorit! 

Tanken är att den snabba expansionen ska ske tillsammans med kunderna som på sikt ska äga hälften av de dotterbolag som bildas för varje stad. I maj såldes 20 procent av Stockholmsbolaget ut i en crowdfundingrunda. I september ska ytterligare 20 procent säljas.

Nästa år är det dags för 3–4 nya städer. Oslo ligger närmast och någon sydeuropeisk stad, som Barcelona, Madrid eller Milano, men även Amsterdam och Köpenhamn finns bland kandidaterna, uppger marknadschef Per Nyrenius.

Marknadsförutsättningar, geografi, juridik och kostnadsläge avgör vilka städer valet faller på.

Fordonen är billiga i inköp och drift. De är klassade som EU-mopeder och omfattas därför inte av taxilagstiftningen, vilket gör att de slipper kravet på fast taxameter och taxilicens för förarna. Bolaget har ingen växel, vilket också sparar pengar.

Trehjulingen tillverkas i Trollhättan och har plats för två passagerare. Maxfarten är 45 km/h och maxsträckan 6–7 mil per laddning. Vid regn, snö och kyla ska tygdörrar hålla vädret ute, och när det blir riktigt kallt sätter man in värmefläktar.

Bolaget tog in 3 miljoner kronor i riskkapital för lanseringen i Stockholm. En av investerarna är entreprenören Oliver Molse, den yngste supertalangen på VA:s lista 2015, som också hjälpt till med att ta in de nya delägarna genom sitt investmentbolag Modelio Equity. Alok Alström, Ubers före detta Sverigechef, sitter i styrelsen.

Hittills har man haft över 100 000 körningar och 74 000 nedladdningar av appen.

”Vi räknar med att nå break-even i oktober/november”, säger Per Nyrenius. 

Bolag: Bzzt
Gör: Taxipoddar
Hemvist: Stockholm
Marknadschef: Per Nyrenius

Se alla finalisterna till E-prize, som delas ut av Eon och Veckans Affärer. Rösta på din favorit! 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST