Redo att börja lagra sol i Sahara

Att lagra solenergi är en sak, att göra det kostnadseffektivt en helt annan.
”Vi har utvecklat en teknologi där vi effektivt kan lagra värme som sedan konverteras till hållbar el, kostnadseffektivt, modulärt och distribuerat”, säger Azelios vd, Jonas Eklind. 

Azelios lagringsenhet är en aluminium­legering som värms upp av koncentrerad solenergi så att den smälter och då innehåller mycket energi. Energin i det lagret kan när som helst konverteras till el via en stirlingmotor, utan några utsläpp.

Se alla finalisterna till E-Prize, som delas ut av Eon och Veckans Affärer. Rösta på din favorit! 

E-Prize 2018

Detta är en av finalisterna till årets E-Prize, svenskt näringslivs största energipris som Eon delar ut tillsammans med Veckans Affärer för tionde året.
Vi belönar de smartaste svenska energiinnovationerna i kategorierna förnybar energi, energieffektivisering och hållbara transporter.
Även i år kan du vara med och rösta fram din favorit till ”Folkets E-Prize” bland de 9 finalisterna. 
Vinnarna presenteras på konferensen Go Greentech den 11 oktober.

Verkningsgraden från värme till el är 30 procent, jämfört med typiska 16 procent i dagens solenergilösningar.

”Marknaden för vår lösning är enorm och kommer att ha stor betydelse då en betydande del av världen saknar el helt och hållet eller förlitar sig på dyra, opålitliga och smutsiga alternativ. Det är få länder i världen som har de förutsättningarna vi har i Sverige, med vattenkraft och ett hyfsat stabilt elnät.”

Azelio har en stark strategisk partner i Moroccan Agency for Sustainable Energy som driver utvecklingsprogram med målet att säkra 52 procent av Marockos energimix från förnybara källor till 2030. De har en plats i Azelios styrelse och under nästa år inleds ett verifieringsprojekt i Marocko. Kommersiella projekt börjar installeras under 2020.

”Hur kostnadseffektiv vår lösning är har vi inte kommunicerat i detalj. Det jag kan säga är att det kommer vara en mycket konkurrenskraftig lösning, betydligt billigare per kilowattimme än dieselgeneratorer och solceller med batterier. På sikt kommer vi att konkurrera även med storskaliga lösningar och all typ av elgenerering, inklusive de billigaste fossila teknologierna.”

Sedan starten 2008 – bolaget hette från början Cleanergy – har Azelio tagit in över 1 miljard i investerat kapital och i början av juni i år genomfördes en kraftigt övertecknad emission på 100 miljoner kronor inför en planerad börsnotering i Stockholm.

”Exakt när noteringen sker kan jag inte säga, mer än att det inte ligger så långt fram i tiden”, säger Jonas Eklind. 

Bolag: Azelio
Gör: Lagring av solenergi
Hemvist: Göteborg
Vd: Jonas Eklind

Se alla finalisterna till E-prize, som delas ut av Eon och Veckans Affärer. Rösta på din favorit! 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST