Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT

Mediejätten som äger Aftonbladet och Blocket klyvs – aktien rusar

Kassakon i form av radannonser knoppas av och börsnoteras.

Den norska mediekoncernen Schibsted har beslutat att knoppa av och börsnotera sin verksamhet för radannonser utanför hemmamarknaderna, "the international online classifieds".

Det framgår av ett pressmeddelande.

Verksamheten som knoppas av får preliminärt namnet MPI och en börsnotering är planerad till 2019. Schibsted avser att ha kvar ett betydande ägande i MPI, heter det.

Alla verksamheter i Norge, Sverige och Finland blir kvar i det nuvarande bolaget Schibsted, inklusive norska Finn och svenska Blocket.

Vidare framgår att Schibsted efter en strategisk översyn av låneförmedlaren Lendo och intresse från potentiella partners har bestämt sig för att behålla sitt helägande i Lendo.

Lendo planerar att lansera aktiviteter i Polen, Danmark och Österrike under 2018 och 2019.

Schibsteds nuvarande vd Rolv Erik Ryssdal har utsetts till motsvarande befattning på MPI och Kristin Skogen Lund till ny vd för Schibsted. Rolv Erik Ryssdal stannar som vd för Schibsted tills Kristin Skogen Lund börjar, vilket troligen blir i slutet av 2018.

Kristin Skogen Lund är chef för Näringslivets Hovedorganisasjon i Norge (NHO) och har tidigare arbetat tolv år på Schibsted fram till 2010.

Handeln i Schibsted-aktien stoppades på tisdagsförmiddagen inför beskedet men släpptes på efter bolaget skickat ut sitt pressmeddelande. A-aktien var vid 10.35-tiden upp 11,5 procent på Oslo Börs.

Följ aktien i realtid här på VA Finans.

Schibsted håller en presskonferens/telefonkonferens klockan 14.00 på tisdagen.

Läs även: Bonnier styckas – kan öppna upp för börsnoteringar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST