Han såg vanvettet i tillverkningsindustrin – startade en miljösmart fabrik i Årjäng

Ingen går oberörd efter sommarens värmebölja. Men det går att bespara miljön och samtidigt öka lönsamheten menar Erik Stenfors, grundare och vd i kontraktstillverkaren Hanza.

Årjäng är det nya Kina, hävdar Erik Stenfors som startade kontraktstillverkaren Hanza en månad före Lehman-kraschen för exakt 10 år sedan.

”Förr skedde stora delar av tillverkningen i Kina för att det var billigt, men vi vill visa att det är mycket mer lönsamt att tillverka där kunderna finns. Och bättre för miljön.”

Årjäng är bara ett av de ställen Hanza finns i Sverige idag. Att tillverkningen finns utanför storstäderna är ingen slump.

”Vi tror inte på tillverkning i stora och dyra städer. Vi tror på landsbygden. En orsak är kostnaderna, en annan är att det finns lojala arbetare som tycker att det är viktigt att jobben finns kvar jobb på orten och att det flyttar dit folk. Att finnas på ställen där det betyder något att vi finns är viktigt för oss.”

Läs mer om Hanza på vår premiumsajt Veckans Affärer Insights:

Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar

Är du redan prenumerant? Läs här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.