Fotograf: Jack Mikrut/DI

Virkestorken löpte amok – då kläcktes idén som håller på att revolutionera branschen

Idén kom efter ett missöde i en tork som löpte amok. ”Vi trodde att virket var förstört, men det var perfekt”, säger Eric Björkman, forsknings- och utvecklingschef, om Alent Dynamics metod att torka virke. 

Processen att torka virke har länge varit oförändrad. Fram till 1950 bombarderades virket konstant med hetluft, först på 1990-talet skedde en nedvarvning mot slutet. I den nya metoden växlar torkningen mellan korta intervall där fläktar och ventilation kör på med full effekt och längre intervall med vila.

Se alla finalisterna till E-Prize, som delas ut av Eon och Veckans Affärer. Rösta på din favorit! 

E-Prize 2018

Detta är en av finalisterna till årets E-Prize, svenskt näringslivs största energipris som Eon delar ut tillsammans med Veckans Affärer för tionde året.
Vi belönar de smartaste svenska energiinnovationerna i kategorierna förnybar energi, energieffektivisering och hållbara transporter.
Även i år kan du vara med och rösta fram din favorit till ”Folkets E-Prize” bland de 9 finalisterna. 
Vinnarna presenteras på konferensen Go Greentech den 11 oktober.

Kunderna kan spara 25–65 procent elektricitet, 5–10 procent värmeenergi och få upp till 10 procent kortare torktid. Metoden minskar riskerna för torkskador och missfärgning, ger färre sprickor och mindre kådflytning vid kvistar, enligt bolaget.

”Korta ofarliga stressperioder och lite längre viloperioder förbättrar fuktvandringen utan att bygga upp farliga spänningar. Virkestorkning är den svåraste fasen vid träproduktion. Detta är det största tekniksprånget i branschen och kommer att vara industristandard”, säger Eric Björkman som jobbat med processtyrning hela yrkeslivet och testat det mesta inom virkestorkning.

”En installation sparas in på 8–12 månader och kan utföras av en lokal elfirma eller elektriker på sågverket.”

I dag används metoden av 25 procent av de svenska sågverken. Bolaget rodde hem sin första utlandsorder på Hannovermässan 2013. Kunden behövde inte betala om inte elbesparingen var över 40 procent. Den blev 50 procent med mycket bättre virkeskvalitet och inom tio månader hade kunden köpt 18 system.

I dag finns 600 installationer i Sverige, Tyskland, Frankrike, Baltikum, Belgien, Polen, Chile, Finland, Danmark, Italien och Österrike, varav merparten i Sverige.

”Vi bestämde oss att satsa på att bygga en produkt som går att leverera till alla länder internationellt på ett rationellt sätt. Nu är den färdig och vi är redo för expansion.”

Bolaget har beslutat att inte tillverka egna torkare utan bara göra dem effektivare. Nästa steg för att spara värme är en metod för att kondensera ut vattnet från ångan inne i torken.

”Hittills har vi jobbat med familjens pengar. Nu ska vi ta in 5 miljoner externt kapital från affärsänglar för nyanställningar och öka omsättningen betydligt. Vi borde omsätta 30 miljoner kronor om tre år”, säger Eric Björkman. 
 
Bolag: Alent Dynamic
Gör: Virkestorkning
Hemvist: Luleå
Forsknings- och utvecklingschef: Eric Björkman
Vd: Peder Björkman

Se alla finalisterna till E-Prize, som delas ut av Eon och Veckans Affärer. Rösta på din favorit! 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST