Fotograf: interiordesignerella/Instagram, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Största kursrallyt på två decennier: Så kommenterar proffsen H&M:s uppvisning

Stark rapport och utköpsrykten får aktien att tokrusa på börsen.

Att H&M har en av sina bästa handelsdagar på två decennier får ses som en överreaktion. Det skriver Dagens Industri i en kommentar.

Klädjätten har redovisat försäljningssiffror för tredje kvartalet som var bättre än marknadens förväntningar. Samtidigt har även ryktena om att Stefan Persson kan vara på väg att köpa ut bolaget från börsen återupplivats efter rapportering i brittisk media.

Läs mer: Är han på väg att köpa ut H&M från börsen? De här uppgifterna sätter ny fart på spekulationerna

En intressant tanke är enligt tidningen att familjen Persson köper ut bolaget tillsammans med en riskkapitalaktör. Den stora frågan skulle då vara om Stefan Persson skulle kunna tänka sig att släppa in en driven extern aktör för att möblera om i familjebolaget.

"Om familjen Persson skulle välja att köpa ut bolaget på egen hand och därmed dra på sig massiv skuldsättning, måste syftet ifrågasättas. För vad skulle Stefan Persson kunna åstadkomma i privat miljö med utökad skuldbörda, som inte går att uträtta på börsen? Det framstår som nästan lika fantasilöst och vanskligt, som det är att blanka en urblåst aktie där hedgefonderna svärmar och analytikernas riktkurser är i botten", konkluderar DI.

Aktien är i skrivande stund upp 17 procent (klockan 15.34)

Följ H&M:s aktie i realtid här på VA Finans.

Börsplus: Osannolikt med utköp

SvD Börsplus anser att det är osannolikt att familjen Persson skulle köpa ut H&M från börsen.

Enligt analystjänstens kalkyl skulle H&M efter ett utköp inte generera några utdelningar, då alla kassaflöden skulle behövas för räntor och amorteringar.

"Om valet står mellan att vara kvar på börsen eller lånefinansiera ett utköp så borde valet vara enkelt. Som börsnoterat bolag ger H&M familjen Persson en årlig aktieutdelning på 8,1 miljarder kronor. Vid en 'LBO' blir det noll utdelningar på medellång sikt och därtill jobbiga möten med bankirer istället för analytiker. Börsplus slutsats är klar: Räkna inte med ett bud på H&M", konkluderar SvD Börsplus.

Läs även: Het sommar även för H&M – aktien rusar på nya siffror


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST