Fotograf: Pi Frisk/TT

Miljardbud på fintechbolaget skickar upp aktien 28%

Nasdaq lägger bud på First North-bolaget Cinnober.

Nasdaq lägger bud på Cinnober om 75 kronor per aktie och 85 kronor per teckningsoption. Det totala värdet av erbjudandet uppgår till cirka 1.702 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Erbjudandet motsvarar en premie om 22,0 procent jämfört med stängningskursen för Cinnober-aktien den 13 september 2018 vilket var den sista handelsdagen före offentliggörandet av erbjudandet, och 28,7 procent jämfört med den volymviktade genomsnittliga kursen för Cinnober-aktien under de senaste 30 handelsdagarna före offentliggörandet av erbjudandet.

Styrelsen i Cinnober rekommenderar enhälligt aktieägarna och teckningsoptionsinnehavarna att acceptera erbjudandet.

Nils-Robert Persson, styrelseordförande i Cinnober, och Peter Lenti, medgrundare och styrelseledamot i Cinnober, som tillsammans äger 18,3 procent av samtliga aktier och röster i Cinnober, har uttryckt sitt stöd för, och meddelat att de ämnar att acceptera, budet.

Varken Nasdaq Inc eller Nasdaq Technology äger eller kontrollerar för närvarande några aktier i Cinnober.

Aktien lyfter 28 procent i inledande börshandeln.

Följ Cinnobers aktie i realtid här på VA Finans.

Fintechbolaget Cinnober har tidigare fört diskussioner "om ett övertagande med andra industriella aktörer, och det åligger styrelsen att utvärdera alternativ".

Det skriver Cinnobers styrelse i ett uttalande med anledningen av det bud Nasdaq presenterade på fredagsmorgonen.

Styrelsen rekommenderar enhälligt att acceptera budet, något som även framgick i pressmeddelandet från budgivaren Nasdaq.

"Med Nasdaq som ny ägare kan bolaget dra nytta av ett välrenommerat namn med en stark finansiell ställning vilket på ett kort och medellångt perspektiv kommer kunna accelerera Bolagets strategi att fokusera på nuvarande affärsområden och att återvända till lönsamhet, och i ett långt perspektiv kommer Nasdaq vara en stabil ägare och ett bra hem för bolaget", heter det bland annat i motiveringen.

Styrelsen påminner i uttalandet även om att bolaget förnärvarande inte är lönsamt, men det att det har en plan för att återvända till vinst under 2019.

"Det är styrelsens uppfattning att Cinnober har en genomförbar strategi framöver. Styrelsen ser dock positivt på ett samgående mellan Cinnober och Nasdaq och anser att ett sådant samgående är strategiskt intressant när bolaget utvecklas mot ett mer diversifierat produktutbud och en större och annorlunda kundbas", skriver styrelsen.

Cinnober redovisade i somras ett rörelseresultat om -78,4 miljoner kronor för det första halvåret 2018.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST