Bill Gates har investerat i kanadensiska Carbon Engineering som använder gigantiska fläktar för att suga upp koldioxid direkt från luften. Fotograf: Carbon Engineering

Norges ”nya olja” och Bill Gates storinvesterar – men är koldioxidlagring klimaträddning eller fiasko?

Norrmännen ser koldioxidlagring som sin nya olja och Bill Gates tillhör de frälsta. Men kostnaderna är enorma och även om det kan vara enda lösningen för att klara klimatmålen växer skepsisen mot CCS.

Klimatuppvärmningen är ett faktum och forskarna efterlyser en rad policy- och stimulansåtgärder. En är att alla länder måste låta kommersiella krafter få tillgång till lämpliga lagringsutrymmen för koldioxidlagring CCS, carbo capture and storage.

I Norge beskriver entusiasterna CCS som den ”nya oljan”. Under de senaste tjugo åren har drygt sexton miljoner ton koldioxid från det norska naturgas- och oljefältet Sleipner fångats in och pumpats ned i flytande form till reservoarer tusen meter under havet. 

År 2017 fanns ett tjugotal storskaliga anläggningar globalt – de flesta av dem i USA och Kanada. Marknaden domineras av jättar som Shell Cansolv, Aker Solutions, Linde Engineering, Mitsubishi Heavy Industries och schweiziska Sulzer.

På hemmaplan har bolag som Statoil, Cementas norska systerfabrik Norcem och Preem mer eller mindre framgångsrika projekt.

”Många misstolkar CCS som en stor teknisk utmaning. Sanningen är dock att det redan finns i större industriell skala på flera platser i världen. Den stora utmaningen handlar snarare om vem som ska betala och hur betalningsviljan kan skalas upp för att motsvara vidden av problemet”, säger Henrik Karlsson, vd på svenska Bioreco som grundades 2007 och via sin teknik kan sälja klimatkompensation.

”Lagring av koldioxid är en färdigutvecklad teknik som behöver marknadsföring och statligt stöd. USA får ofta kritik för sin klimatpolitik, men har redan lagt 6 miljarder dollar på att lagra koldioxid”, säger han.

Läs mer om den utmanande och omstridda tekniken bakom koldioxidlagring i senaste numret av Veckans Affärer magasin här.

Inte prenumerant ännu?

Teckna din prenumeration nu!


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsen tror på kursuppgångar i år: "Farligt att tänka att börsen toppat"
  2. Tipset: Fyndläge i Nordea efter kursraset – ”maffig direktavkastning”
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Ny konkurs på fastighetsplattformen Tessin
  5. Pewdiepies följarskara ökar med 700% i fajten mot indiska utmanaren
  1. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  2. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant