Zound Industries vd Pernilla Ekman. Fotograf: Ulf Skarin

Grundaren fick sparken – nu talar Zound Industries vd ut om miljardbolagets framtid

Hittills har Pernilla Ekman hållit en låg profil som vd för miljardbolaget Zound Industries. I lunchpodden ”Min bästa idé” talar hon ut om varför du ska börja prata med dina prylar.

Pernilla Ekman har varit med i Zound Industries nästan sedan starten år 2008 och tog över som vd 2014. Efter att grundaren Konrad Bergström i somras petades från bolaget efter ägarstrider kliver hon nu fram och berättar om planerna för framtiden.

Läs mer: Medgrundaren av svenska tech-raketen Zound Industries sparkas från sitt eget bolag

Just nu är bolaget i full färd med att rulla ut lanseringen av deras helt nya ”intelligenta” och röststyrda högtalare med stöd för Amazon Alexa och Google Assistant.

”Utan tvekan är röst framtiden för att kunna styra och ge kommandon till sina prylar. Och självklart kommer det att ta bättre fart även i Sverige när de här tjänsterna nu introduceras på svenska.”

Själv har Pernilla Ekman blivit duktigare och duktigare på att prata med sina prylar, även om hon inte tror att röst på sikt kommer ersätta de mer traditionella displayerna.

Så vad brukar du prata med dina prylar om?

”Ännu så länge handlar det mest om att ställa frågor och få information. Hur hittar jag dit, var ligger det här och så vidare. Jag har dessutom en femårig dotter som ställer frågor där jag inte vet svaren!”

Fast displayer kommer under lång tid framöver att vara ett komplement, anser hon.

”När du ställer frågor via röst får du bara ett svar och så måste du fråga igen. Till skillnad från en sökning på en display där du istället får en lång lista med alternativ. Jag tror att du kommer vilja använda båda möjligheter.”

Under år 2017 såldes det i världen ungefär 33 miljoner ”smarta” högtalare och Zound Industries vill såklart ta en position på den snabbt växande marknaden.

”Vi har vuxit enormt snabbt sedan starten genom våra starka varumärken och genom en ständig vilja att förbättra oss”, berättar Pernilla Ekman där bolagets snabba tillväxtsiffror pekar mot en omsättning i år på närmare två miljarder kronor.

Lyssna till hela samtalet med Pernilla Ekman i lunchpodden ”Min bästa idé” för att höra mer om hur Zound Industries ska hålla uppe sin snabba tillväxttakt. Och missa inte att läsa en längre profilintervju med henne i det kommande numret av Veckans Affärer!

Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna vars idéer bygger det nya näringslivet.