Fotograf: Mapillary press (montage)

Svenska mattesnillet som utmanar Google inleder samarbete med Amazon

Serieentreprenören Jan Erik Solem var tidig med bildanalys. Nu inleder hans Mapillary, som crowdsourcat 360 miljoner bilder för att slå ut Google Maps, samarbete med Amazon.

Första bolaget köpte Apple. När han startade det andra ringde den amerikanska riskkapitaljätten Sequoia. Sedan Niklas Zennströms Atomico. Investerarna tror på mattesnillet och bildfanatikern Jan Erik Solem och hans Mapillary – den svenska appen som ska slå ut Google Maps.

Läs mer: Då: Sålde sitt bolag till Apple – Nu: Utmanar Google

Till skillnad från konkurrenterna som satsat stora pengar på att låta bilar med fotoutrustning på taket köra omkring på gatorna låter Mapillary världens alla invånare göra jobbet. När de är på väg till jobbet, ute på joggingrundan eller på semester. Genom Mapillarys app har tre fjärdedelar av de 360 miljoner bilder som hittills samlats in kommit. Resten har tagits med action-kameror som Gopro.

I en VA-intervju med Jan Erik Solem för två år sedan förklarade han affärsmodellen.

”För privatpersoner kommer Mapillary alltid att vara gratis. Affärsmodellen bygger på att kunder som i dag består av städer, kommuner och företag, får betala för data eller tjänster”, sade han och gav ett exempel: 

"Om staden vill inventera trafikskyltar eller åtgärda vägar så kan vi förse dem med data, eller information till kartbolagen att här får man inte längre svänga vänster."

Nu har Mapillary inlett ett samarbete med Amazon kring just vägskyltar för att hjälpa till att lösa parkeringsproblem i amerikanska städer genom bildanalys, problem som enligt undersökningar kostar 73 miljarder dollar årligen.

Läs även: Clas Ohlson + Amazon = Sant

Samarbetet innebär att Mapillary samlar in data från parkeringsskyltar i bilder, som sedan körs i Amazons Text-in-Image Rekognition för att läsa av texten från skyltarna. 

Genom Mapillarys teknik underlättas också stadsplanerarnas möjligheter att upprätthålla befintliga parkeringsplatser och bygga nya.

”Att manuellt hålla reda på parkeringsskyltar och data i städer kostar miljoner dollar för skattebetalarna, för att inte prata om den tid det tar”, säger Jan Erik Solem i ett pressmeddelande.  

I de tester på över 40 000 parkeringsskyltar som gjordes inför avtalet var 95 procent av texten på skyltarna korrekt avläst. Att 5 procent inte avlästes korrekt förklaras av att texten saknas eller av mindre fel i avkodningen. 

Mapillarys teknik innebär att städer nu lättare kan få åtkomst till sina parkeringsskyltar och i nästa steg förbättra infrastrukturen för parkeringsplatser. 

Samtidigt håller ”ride-sharing”-appar och halvautomatiska fordon på att rita om kartan för mobilitet i städer, vilket sätter ytterligare tryck på stadsplanerarna. 

Läs mer: Mapillary är en av Sveriges 13 hetaste startups 2018, enligt riskkapitalister


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST