Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Stjärnanalytikern: Därför kommer ABB att styckas

Analytikerna räknar med att verkstadsjätten ABB kommer att styckas upp.

Detta dels på grund av den svaga kursutvecklingen men också för att missnöjet med aktien sprider sig bland ägarna.

Det är kraftdivisionen Power Grids som alla räknar med kommer förr eller senare att få lämna övriga ABB. Detta eftersom storägaren Cevian med Christer Gardell redan krävt detta men också för att beslutet för två år sedan att inte göra det inte har resulterat i en aktieuppgång för ABB, trots förbättrad lönsamhet inom Power Grids.

Läs även: Besked om nyemission får aktien att dyka på börsen

”Ja, jag tror att sannolikheten ökat på grund av två faktorer, dels för att Power Grids i dag är en bra verksamhet med bra lönsamhet och man får bra betalt om man skulle sälja. Det andra är att den här vändningen som gjorts i Power Grids har ABB inte riktigt fått betalt för, aktiekursen har inte lyft”, säger stjärnanalytikern Hampus Engellau.

Även DNB och SEB är av samma uppfattning, enligt affärstidningen. Den senare banken har nyligen presenterat en styckningsanalys av ABB där bolagets fyra divisioner efter skulder värderas till 235-285 kronor, att jämföra med dagens kurs på 211 kronor.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium