Fotograf: Lynne Sladky/AP Photo/TT

Baksidan av Amazons ’gratis’ frakt: Uteblivna löner, extremlånga arbetspass och flaskor med urin

Chaufförer som levererar paket åt Amazon beskriver en fysiskt krävande arbetsmiljö och dåliga villkor.

Det är Business Insider som under åtta månaders tid talat med 31 förare som jobbar eller har jobbat med att leverera paket åt Amazon.

Chaufförerna, som dels arbetar direkt för Amazon, dels för olika tredjepartsleverantörer som Fedex UPS, vittnar om brist på övertidsersättning, uteblivna löner, skrämseltaktik och en fysiskt utmanande arbetsmiljö. Flera av dem berättar att de känt sig pressade att köra mot rött och hoppa över mat- och toalettpauser för att hinna med sina leveranser.

”Arbetet är brutalt”, sade en föreståndare för ett leveransföretag till Business Insider.

”Förarna måste kissa i flaskor i sina bilar hela tiden.”

Läs även: Jobbstressen på e-handelsjätten Amazon har nått nya nivåer – lagerarbetarna måste kissa i flaskor för att hinna uppfylla målen

Amazons växande paketvolymer utgör en del av förklaringen till den ökande arbetsbördan.

I dagsläget har Amazon över 100 miljoner betalande Prime-medlemmar, som genom att betala 119 dollar per år bland annat får fri frakt inom två dagar på miljontals varor. Förra året levererade e-handelsjätten över 5 miljarder Prime-paket globalt.

På Amazon medger man att det finns vissa utmaningar inom nätverket av leverantörer, och att man jobbar på att förbättra systemet.

”Medan det är omöjligt att beskriva ett nätverk av tusentals leveransförare baserat på anekdoter så ser vi att små bolag ibland behöver mer support när de växer snabbt”, sade Amazons talesperson Amanda Ip till Business Insider.

Läs mer: Experter: Så ska Amazon krossa svenska e-handlarna – ’Kommer ha ihjäl en massa aktörer’


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST