Fotograf: Jessica Gow / TT /Fredrik Sandberg / TT

De varnar för att företagen får ta smällen av det politiska dödläget

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson och Investors Jacob Wallenberg är oroliga över det politiska läget. 

Sverigedemokraternas än mer tydliga vågmästarroll och två snarlikt stora block kommer göra genomförandet av reformer till en allt större utmaning. Bland annat gällande bostads- och arbetsmarknaden samt integreringen av nyanlända. Detta är ett problem som, enligt Volvo Cars vd Håkan Samuelsson kommer uppstå oavsett vilken regering det blir. Det skriver Dagens Nyheter, med hänvisning till en intervju i Finacial Times.

Han oroar sig även för att det i slutändan kommer resultera i en försämrad konkurrenskraft och menar att partierna måste hitta en lösning i sina förhandlingar för att det inte ska leda till att man istället lockas av enkla lösningar. 

Finansmannen och ordförande för investmentbolaget Investor, Jacob Wallenberg är också bekymrad över den svenska exportindustrins framtid.

”Om vi har en svag regering finns det en risk för att frågor som berör näringslivet inte kommer att hanteras så tydligt som man kan hoppas på”, säger han i samma intervju.

Båda är också överens om att arbetslösheten bland ungdomar och utrikesfödda är ett stort problem och menar att Sverige bör bli bättre på att locka till sig skicklig utländsk arbetskraft.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST