Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Så reagerar marknaden på dödläget efter valet

Det här är vad som hänt med börsen, valutan och obligationer efter valrysaren.

Stockholmsbörsen väntas inleda veckan något högre efter söndagens ännu ovissa svenska valutgång. USA-börserna sjönk visserligen något under fredagskvällen, men på måndagen pekar terminerna aningen upp, i likhet med terminerna för de ledande Europabörserna.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 väntas enligt IG Markets förhandel stiga 0,2 procent, efter att i fredags ha slutat ned 0,9 procent. Då sjönk Stockholmsbörsen sedan stark amerikansk arbetsmarknadsstatistik med snabbare löneutveckling förstärkt bilden av att Federal Reserve kommer att strama åt penningpolitiken. USA-börserna pressades på kvällen även av att president Donald Trump sagt att ytterligare tullar på kinesiska varor kan vara redo med kort varsel. De asiatiska börserna har inlett veckan med negativ tendens i spåren av detta.

Kronan visar små reaktioner efter det svenska valet trots det fortsatt osäkra läget.

SEB skrev i en kommentar att valet som väntat bekräftar ett nytt inhemskt politiskt landskap.

På måndagsmorgonen när 6.002 av 6.004 valdistrikt var räknade skiljde 1 mandat mellan blocken.

Läget på obligationsmarknaden, särskilt för bostadsobligationer, indikerar att riskpremier ligger långt bort men kronan kan bli ett undantag.

"Även om valutans svaghet främst beror på Riksbankens negativa ränta och kvantitativa lättnader, så kommer kronan få det svårt att stärkas på kort sikt. Skakiga ställen i processen för att bilda en regering kan också leda till viss ytterligare försvagning i den nära framtiden", skrev SEB.

Valresultatet kommer dock knappast att påverka penningpolitiken. Stefan Ingves stannar till 2022 vilket borgar för kontinuitet, och en något mer expansiv politik är att vänta oavsett regering. Om något kan det göra det lite lättare för Riksbanken att påbörja en normalisering av penningpolitiken, skrev SEB.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST