Techstjärnan med 15 nationaliteter i sitt bolag överväger att lämna landet om SD går starkt framåt i valet

Svenskar är som änglar utan vingar, men går SD starkt framåt i valet ser jag kanske ingen annan möjlighet än att lämna mitt älskade Sverige och ta företaget med mig. Det hävdar Mohammed Homman, grundare av snabbväxande biotechbolaget Vironova.

Han växte upp i smältdegeln Fisksätra, har anställda från hela världen i sitt bolag och har tagit emot medalj av kungen. Nu överväger biotechentreprenören Mohammed Homman att flytta från Sverige.

”Jag har 15 nationaliteter i mitt bolag och anställer kompetenta människor från hela världen, men på senare tid har jag fått en massa signaler där man undrar vad det är för högerextrema vindar som blåser i Sverige och om man ens vågar flytta hit. Det är inte det Sverige jag lärde mig att älska”, säger Mohammed Homman.

Han driver en rad bolag, däribland biotechbolaget Vironova, har tilldelats medalj av kungen för sina insatser bland ”nya svenskar” och har också utsetts till ”Leaders of Tomorrow” av amerikanska Academy of Achievements.

Likt många andra techbolagentreprenörer konstaterar han att det är svårt att hitta duktiga programmerare – särskilt om de räds en flytt till Sverige.

”Det här är smarta personer som tänker på sina barns utbildning, sjukvård och pension och jag får allt oftare frågor om rasism och om barnen riskerar att bli mobbade i skolan för att de är mörkhåriga.”

Han har på nära håll sett hur bolagets befintliga mångkulturella personal från alltifrån Bangladesh och Kina till Holland, Italien och USA gått från att se ut som frågetecken över de högerextrema vindar som blåser i Sverige till att ge uttryck för verklig oro.
Med tanke på att bolagets främsta samarbetspartners är japanska Hitachi och amerikanska Thermo Fisher ter sig nu en flytt av verksamheten till exempelvis Boston alltmer intressant.

Själv har han  en svensk mamma och marockansk pappa och älskade det Sverige han fick uppleva under sin uppväxt i förorten Fisksätra i Stockholm.

”Det var en salig blandning av alltifrån Finland, Grekland och Turkiet till Eritrea. Så det blev en smältdegel av människor där man fick lära sig andras kulturer och traditioner.”

Utbredda fördomar om förorten är ett stort problem, men ännu värre är den allt mörkare bilden av vårt land efter att många flyktingar från exempelvis Syrien kommit hit, anser han.

”Vi borde känna enorm stolthet över att ha gett en fristad åt mängder av människor på flykt. Då det blir ordning i deras hemländer lär Sverige få tusenfalt betalt i form av kraftigt utökade exportmöjligheter.”

Han berättar hur hans egna släktingar från Marocko kallade svenskarna för ”änglar utan vingar” och drar sig till minnes hur grannarna i det egna villakvarteret lät ett antal ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan få en fristad.

Snart hjälpte hela kvarteret till att slussa in ungdomarna i det svenska samhället.

”Det blir ett minne för livet och ungdomarna blir goda ambassadörer för vårt land. Det är det här som är Sverige.”

Som muslim kan han inte för sitt liv förstå varför vissa svenskar går runt med uppfattningen om att största hotet mot Sverige är en invasion av muslimer.
Enligt honom är sanningen snarare att den muslimska världen har fullt sjå med att bygga upp sina länder som väst – och IS – har bombat tillbaka till medeltiden.

Mohammed Homman uppger att han delar den gnagande oro han känner över den ökade främlingsfientligheten i Sverige och den bakåtsträvande kvinnosynen med alltfler kollegor i branschen. I Vironova är 50 procent av ledningen och nyckelpersonerna kvinnor.

"Vi undrar varför Sverige bara räknar på vad invandrare kostar och inte ser till vilka intäkter det ger redan nu. Som ett exempel får bolag enklare att ordna med sin kompetensförsörjning. Det är rena jackpoten för Sverige att få hit unga och välutbildade personer där hemlandet redan har tagit notan för utbildningen.”

Han tror att ju mer SD går fram i valet, desto större risk att invandrare lämnar landet. Då riskerar varumärket Sverige att solkas ned långt värre än vad som redan har hunnit ske.

”Det går fort att förstöra ett varumärke, men långsamt att bygga upp det.”

Saboteras varumärket får vi allt svårare att bedriva handel med andra länder, vilket kan göra det svårt att ha råd med god sjukvård och utbildning i framtiden, anser han.

”Man kan tycka vad man vill om att svensk militärindustri är världsledande och att vi tillverkar lastbilar som inverkar på miljön, men tappar vi etik och moral i politiken samtidigt som folk röstar med plånboken är Sverige riktigt illa ute.”

Mohammed Homman ser en växande trend inom medier och politik där vi klagar och letar svagheter i stället för att känna oss stolta över att lilla Sverige bygger egna bilar, båtar och flygplan, uppfinner läkemedel, har i Nya Karolinska byggt ett sjukhus i världsklass, källsorterar och är så demokratiskt att även bostadsrättsföreningar och idrottssällskap tillsätter ordförande och skriver mötesprotokoll.

”Vi borde fira allt vi har lyckats åstadkomma på Sergels Torg lika mycket som när vi vinner hockey-VM. Min släkt sade inte bara att svenskar är jätteduktiga, utan är lika snälla som Bamse. Vi får inte låta rasism och utanförskap rucka på grundläggande svenska värderingar.”

Barndomens somrar tillbringades i Marocko där han fick lära sig att tryter det tar familjen, inte staten, smällen.

”I Marocko finns knappt åldershem eller dagis, utan man bor tillsammans. Då Sverige är mer beroende av samhället får vi inte låta oss ryckas med av en SD-ledare med rasistiska budskap och nedlåtande kvinnosyn.”

Mohammed Homman läste på gymnasiet i Saltsjöbaden, tog dubbelexamen inom kemi och biologi vid Uppsala universitet för att därefter forska vid Karolinska Institutet, KI.
Där träffade han människor från hela världen som ville ta del av den svenska kunskapen.

”Nobelpriset är som en magnet inom medicinsk forskning och har satt Sverige på världskartan.”

Efter att ha arbetat med elektronmikroskopi och virologi på Karolinska under en begynnande digitaliseringsvåg började han skissa på planerna att digitalisera och automatisera mikroskop med bolaget Vironova.

”Genom att vi arbetade med matematiker, bildanalytiker och programmerare kunde vi ta patent på mönsterigenkänningsalgoritmer.”

Bolaget såg dagens ljus 2005 och prototyperna patenterades under fem år.
Då mjukvaran också integrerades med elektronmikroskop föll det sig snart naturligt att tillverka egna mikroskop.

Mohammed Homman tycker att Sverige, som redan har flera noterade life science-bolag, har ett ypperligt läge att inta en topp-position på innovationsområdet efter länder som Kina och USA.

”Låt oss främja den klassiska svenska modellen, annars kommer entreprenörer som jag att flytta dit bolagen växer bäst. I en värld där livslångt lärande blir avgörande lär sådana utflyttningar inte gynna Sverige.”

Minnet kanske är kort. Jag menar, Sverige var fattigt en gång?

”Ja, vi måste vara rädda om grundläggande värderingar. Ytterst handlar det om våra barns framtid och det samhälle vi ska lämna över. Vi har alla ett ansvar för att Sverige inte går bakåt utan framåt.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST