Judith Wolst

Experten förklarar: Så lär du dig hantera stressen av att mobilen ständigt plingar

Det lätt att drabbas av panik när man är stäldigt uppkopplad. Digitalproffset Judith Wolst i veckans poddavsnitt av ”Min bästa idé” vet precis hur du ska hantera den där känslan.

Artificiell intelligens. Big data. Blockchain. Filterbubblor. Bitcoin. Internettroll. Wearables. Biohacking. Det vimlar av ord som alla är aspekter av den pågående digitaliseringen.

”För tio år sedan kunde jag som jobbar med internet känna att jag hade koll. Idag har digitaliseringen blivit så brett och genomsyrar i princip allt i vårt samhälle. Då kan det vara lätt att ibland drabbas av digital panik. Därför har jag också precis skrivit en bok, ’Digital panik’, på det ämnet”, berättar Judith Wolst som i många år arbetat som digital strateg.

”Det handlar om våra arbetsplatser som håller på att snabbt digitaliseras, vad det innebär för mig. Och även för samhället i stort, samt förstås även vad gäller privatlivet. Vad händer till exempel när våra barn spenderar så mycket tid framför en skärm?”

Judith Wolst understryker att hon älskar den digitala världen och vill inte alls försöka bromsa teknikutvecklingen. Däremot är det viktigt att försöka förstå vad som händer, vad det innebär både för samhället och den enskilda individen. Och hur jag som människa ska förhålla mig till den digitala utvecklingen.

Så vad av allt det här som digitaliseringen för med sig är viktigast att ha koll på?

”Själv är jag väldigt intresserad av att försöka förstå AI, även om jag inte har något svar var vi kommer att landa! Och så är jag också väldigt insnöad på hur digitaliseringen påverkar demokratin i form av till exempel falska nyheter, internettroll eller så kallade filterbubblor.”

Vilka är dina bästa råd kring hur jag som människa ska förhålla mig till den digitala utvecklingen?

”Ur ett samhällsperspektiv handlar det mycket om att aktivt söka upp olika mediekällor, att blanda papperstidningar med digitala kanaler. Den stora skillnaden mot tidigare är att vi inte i lika hög grad har några redaktörer som väljer ut viktiga nyheter för oss, vi måste själva ta en mer aktiv roll.”

Lyssna till hela samtalet med Judith Wolst i lunchpodden ”Min bästa idé” för att höra mer om hur du ska undvika att drabbas av digital panik. Och varför du ska börja använda dig av Pomodoro-metoden.Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna vars idéer bygger det nya näringslivet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST