Fotograf: Unsplash (montage)

Forskarnas nya vapen i kampen mot fetma: AI och satellitbilder från rymden

Amerikanska forskare intensifierar kampen mot landets utbredda fetma med hjälp av ett nytt vapen – AI. Ett så kallat neuralt nätverk har undersökt 150 000 satellitbilder av sex amerikanska städer och funnit en slående koppling mellan avsaknad av exempelvis grönområden och förekomsten av fetma.

64,8 procent.

Så mycket påverkades variationen av fetma i sex amerikanska städer av miljön runtomkring.

Det har forskare vid University of Washington kommit fram till efter att ha använt ett neuralt nätverk som har analyserat och identifiera mönster hos 150 000 högupplösta satellitbilder nedladdade från Google Maps.

Datan täckte 1 695 områden i sex amerikanska städer - Bellevue, Seattle, Tacoma, Los Angeles, Memphis, and San Antonio, enligt ScienceAlert.

Forskarna byggde också en modell för att bedöma kopplingen mellan sådant som vägar, vatten och mark och platser som bensinstationer, köpcentrum, parker.

Därefter nyttjade forskarna estimat av förekomsten av fetma från det så kallade 500 Cities-projektet.

Slutsatsen är att hur uppbyggnaden runtomkring där man bor och exempelvis tillgång till eller avsaknad av grönområden påverkar förekomsten av fetma väsentligt – högst variation hade Memphis med 73,3 procent.

ScienceAlert konstaterar visserligen att dessa “ögat-i-skyn”-analyser aldrig är perfekta, men oavsett vilket är forskarna övertygade om att deras system är så enkelt och skalbart att det kan användas för att upptäcka högriskområden för fetma över hela USA.

På sikt är förhoppningen att den sortens AI-system också kunna bli ett väsentligt verktyg för att avgöra saker som tidigare inte har gått att koppla till sjukdomar, enligt forskarna.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.