ANNONS

Expertens 3 tips till dig som vill bli framtidens ekonom

Ska controllern och ekonomen vara proaktiva i styrningen av verksamheten?
Behovet av att knyta den ekonomiska analysen till verksamheten blir allt större och kraven växer i takt med hårdare konkurrens och omvärldsförändringar.

Enligt Kent Stenstrand, vd på Claesson och Partners AB och utbildare på FAR, fortsätter kravet på att ekonomen och controllern förflyttar sig från att bara leverera siffror, till strategisk analys och sparringpartner. I dag ställs allt högre krav på att ekonomerna ska vara en aktiv del av beslutsprocesserna i bolagen.

”Jag har arbetat med företags- och ekonomistyrning i 25 år och hjälpt allt från stora internationella börsnoterade bolag till SME-bolag, på deras förändringsresa.
Det är tydligt att ekonomer i dag efterfrågas att göra mer än att bara sköta redovisning och få ihop siffror”, säger Kent Stenstrand.

För den som vill utveckla sig i sin roll som controller och ekonom har Kent tre tips:

FAR

FAR är den ledande leverantören i Sverige av kvalificerade ekonomiutbildningar. Varje år utbildar sig fler än 10 000 personer på någon av deras över 100 utbildningar. FAR:s lärare är lika mycket inspiratörer som föreläsare. De tillhör alla de främsta inom sitt yrke och har mångårig erfarenhet som ger en värdefull inblick i hur teorier och modeller kan fungera ute på företag och organisationer.

Läs mer om FAR här

1. Frigör mer tid

I dag finns det smartare processer och förenklade regelverk, men framför allt ligger mer fokus på spännande automatiseringsfrågor. Enkla lösningar som t.ex. e-fakturor, har bidragit till att vi inte behöver ha med papper att göra. Men nu kommer en ny våg av automatisering genom t.ex. robotisering, vilket låter mer avancerat än vad det egentligen är – i grunden handlar det om att bli mer effektiv. I produktion är det standard att varje år effektivisera två till tre procent, något som även borde införas för administrativa funktioner.

2. Ha en modern syn

På FAR:s controllerutbildningar pratar vi ofta om hur man går från att få ihop siffror till att också vara med i beslutsprocessen. Många gånger slutar ekonomens och controllerns arbete när bokslutet är klart. Vi ser att de istället behöver vara proaktiv i styrningen av verksamheten – det som egentligen driver bolaget framåt. Många företag behöver utbildning och utveckling inom detta område, något som FAR kan bidra till.

3. Låt controllern och ekonomen bli en strateg

Är controllern med i strategiarbetet kan bolaget lägga mer energi på de kunder och tjänster som är vinstdrivande. Många bolag vill starta den här förändringsresan men det kan också uppstå spänningar internt. När controllern tar viktiga beslut handlar det om att driva på frågor och då utmanar man självklart befintliga strukturer. Därför läggs stor vikt vid controllerns roll som kommunikatör i organisationen – det gäller att vara smart i sin retorik.  

En mer utvecklad roll för ekonomen och controllern är en konkurrensfördel, men för att lyckas krävs riktade utbildningsinsatser:

”Mycket av värdet i FAR:s utbildningar, förutom att de är kompetenshöjande, ligger i dynamiken i diskussionen mellan föreläsare och deltagare. Det kan öppna upp för intresse inom andra kompetensområden. Sedan handlar det givetvis om dialogen med kollegor i branschen som kan bidra till nya perspektiv och inspiration”, avslutar Kent Stenstrand.

Läs mer om controllerutbildningen här

 

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  3. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.