Fotograf: Henric Lindsten/VA, H&M Foundation

Här invigs H&M:s största textilåtervinningsprojekt någonsin – som leds av VA:s Supertalang

Från tekniskt genombrott till storskalig textilåtervinning på ett år.

Polyester och bomull finns i mer än 80 procent av alla världens kläder. Textilblandningar är det vanligaste materialet, men har inte gått att återvinna i kommersiell skala tidigare.
 
Men nu har H&M Foundation och The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel (HKRITA) invigt två nya återvinningsanläggningar som separerar polyester och bomull från varandra. Anläggningarna har en kapacitet som ligger mellan laboratorie- och industristorlek.

LÄS ÄVEN: Svenskar slänger enorma mängder kläder – som faktiskt kan användas

Projektet är en del av en fyraårig satsning värd 30 miljoner euro, vilket gör projektet till en av världens största och mest omfattande insatser för textilåtervinning någonsin.
 
Nu bjuds modeindustrin in för att testa och utveckla tekniken, med målet att implementera den i sina egna fabriker, skriver H&M Foundation i ett pressmeddelande.
 
”Det här är ett viktigt steg mot en ny modebransch som verkar inom planetens gränser. När vi skalar upp och gör denna teknik tillgänglig för hela branschen, kommer vi minska beroendet av de begränsade naturresurserna för att klä en växande global befolkning,” säger Erik Bang, innovationsansvarig på H&M Foundation.

LÄS ÄVEN: Han ska ta H&M in i framtiden
 
I september 2017 presenterade HKRITA ett tekniskt genombrott – en hydrotermisk metod för att återvinna bomulls- och polyesterblandningar till nya fibrer.
 
Ett år senare, den 3 september 2018, invigdes anläggningarna.
 
I samband med invigningen har ett återvinningssystem i miniatyr öppnats för allmänheten. Där erbjuds besökare att slänga in sina plagg i maskinen för att se hur det containerstora systemet återvinner deras kläder och tillverkar nya modefynd – mitt framför ögonen på dem.
 
”När kunder med sina egna ögon kan se vilken värdefull resurs deras gamla plagg faktiskt är, kan de förstå vilken skillnad deras egna köpbeslut och handlingar kan göra,” säger Erik Bang, i en kommentar från invigningen i Hongkong.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST