ANNONS

Daytrader: det mest underskattade sättet att ta hem en vinst

Röda siffror behöver inte nödvändigtvis betyda katastrof. Det är inte alltid negativt när pilarna på börsen pekar nedåt. Genom att ta en kort position vid rätt tillfälle kan du istället dra nytta av börsens fall.

Det handlar om att hålla huvudet kallt och tänka på alternativa möjligheter när marknaden är i en nedförsbacke. Ett sätt att göra det är att ”gå kort” eller ”short” som det också kallas. 

”Att gå kort är det mest underskattade sättet att öka värdet på din portfölj. Det är i princip inte mer komplicerat att hämta hem vinster på fallande priser än vad det är på stigande”, säger CMC Markets sverigechef Joakim Sandblom.

Nätmäklaren CMC Markets erbjuder en handelsplattform för daytraders och har funnits i Sverige sedan 2007. 

Joakim Sandblom, CMC Markets sverigechef.

Vad innebär det att ”gå kort”?

Gå kort innebär att man som trader handlar en tillgång med syfte att göra vinst på ett kommande kursfall. En av de mest populära produkterna att använda sig av när man går kort är CFD-kontrakt. Ett CFD-kontrakt speglar prisrörelsen på en underliggande tillgång som kan vara aktier, index, råvaror, valutor, kryptovalutor eller räntepapper. Kontraktet gör det möjligt för traders att spekulera i prisrörelser utan att äga den underliggande tillgången. 

”Gå kort har inte alltid varit så enkelt som det är idag, tidigare var det både dyrt och svårt att agera på sådana prisspekulationer”, säger Joakim Sandblom och fortsätter:

”Det var näst intill omöjligt för mindre handlare att tjäna pengar på prisfluktuationer men tack vare den utveckling som vi har sett inom finansbranschen och framförallt trading har det nu blivit mycket enklare”, säger Joakim Sandblom.

När ska man gå kort?

Man går kort när man tror att priset på en tillgång kommer att falla. Detta kan exempelvis triggas av en negativ kvartalsrapport eller att en kurs har gått förbi en kritisk punkt. 

Finns det några produkter man inte kan korta?

”Egentligen inte, med CFD:er kan du spekulera i fallande priser på de mest omsatta finansiella marknaderna oavsett om det är aktier, olja, guld, index, valutor eller räntepapper. Om du tror att en tillgång kommer att minska i värde på börsen då är det läge att ta en kort position”, säger Joakim Sandblom. 

Öppna ett demo-konto hos CMC Markets och prova att gå kort helt riskfritt

Exempel på att gå kort

Telia har problem i Sverige och vi tror därför att Telenor också kommer att falla. Således "vi går kort" genom att sälja Telenor-aktien på 155 kronor. 

Vi bestämmer oss för att ta hem vinsten och stänga positionen om aktien faller med 10 kronor ner till 145 kronor. Om aktien istället stiger med 3 kronor till 158 kronor stänger vi positionen och tar förlusten på 3 kronor.

Det innebär att vår spekulation endast kan få två utfall. Antingen 10 kronor i vinst eller 3 kronor i förlust.

Så undviker du stora förluster

Precis som alla andra typer av investeringar innebär handel med värdepapper alltid en risk. I CMC Markets handelsplattform finns det inbyggda funktioner som hjälper dig att begränsa din risk. Fördelen är att du kan använda dig av hävstång, men du kan aldrig förlora mer än ditt insatta kapital. Gäller ej Professionella kunder.

STOP LOSS: Om du går kort i till exempel oljepriset eller Tesla kan du göra en vinst om kursen faller, men om kursen istället stiger kommer du göra en förlust. Har man satt en Stop-Loss begränsar du förlusten om marknaden skulle röra sig i motsatt riktning. 

”Det är också viktigt att ha förståelse för att den underliggande tillgången kan fortsätta öka i värde och du vet inte om värdeökningen kommer vända. Det kan därför vara smart att använda sig av en ”Stop-Loss”. En Stop-Loss stänger automatiskt din position på ett förutbestämt pris vilket gör att du begränsar din förlust”, säger Joakim Sandblom, sverigechef på CMC Markets.

Öppna ett demokonto för att prova på trading helt riskfritt 

Hedging en vanlig strategi

Att använda CFD:er vid hedging är väldigt vanligt och används av både privata och institutionella kunder. Att hedga innebär att du skyddar dina befintliga positioner genom att korta marknaden vilket gör att du minskar din risk utan att behöva sälja av ditt innehav. Förlorar du pengar i din långa aktieportfölj tjänar du istället pengar i din CFD-portfölj. Detta används oftast under de mer volatila perioderna så som rapportperioder, krig, val etcetera.

”CMC Markets ger dig möjligheten att göra en vinst på aktier, råvaror, kryptovalutor, valutor, index och räntepapper i både en stigande och fallande marknad. Tror du att en aktie eller marknad kommer att tappa värde kan du enkelt korta den hos CMC Markets via CFD:er och då göra vinst när marknaden faller”, säger Joakim Sandblom, Sverigechef på CMC Markets.  

Mobilappen finns på App Store och Google Play

Riskvarning: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Artikeln är endast allmän information och utgör ej råd/rekommendationer.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.