Fotograf: Theranos

Då: Hennes startup värderades till 77 miljarder – Nu: Theranos väntas stänga ned för gott

Det skandalomsusade blodtestföretaget Theranos är på väg att upplösas.

Detta efter att man inte lyckats hitta en köpare, rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till ett mejl skickat till anställda.

I mejlet uppger vd David Taylor att man under de senaste fyra månaderna med hjälp av investmentbanken Jefferies har försökt att få fram en köpare men förgäves. Totalt ska företaget ha kontaktat över 80 potentiella köpare, men utan att någon av dem nappat.

”Tyvärr har inte några av dessa försök materialiserats till en transaktion. Tiden har nu runnit ut”, sade David Taylor.

Enligt affärstidningen återstår det nu för Theranos att försöka betala sina osäkrade långivare. Denna process väntas komma att pågå under de kommande månaderna, samtidigt som de stora investerarna i företaget inte får något, vilket för dem innebär en förlust på nästan en miljard dollar.

Theranos grundare Elizabeth Holmes och tidigare direktör Ramesh Balwani står sedan tidigare åtalade för bedrägeri efter att det framkommit att blodtesterna inte fungerat i enlighet med bolagets marknadsföring.

Elizabeth Holmes resa är en intresseväckande, men ganska tragisk berättelse om ett supergeni som får allt, men sen lika snabbt förlorar det. En berättelse som har blivit så populär att den kommer att filmatiseras.

Läs mer: Hennes resa från 77 miljarder till 0 kommer att filmatiseras

År 2014 värderades hennes bolag – som skulle revolutionera läkemedelsbranschen – till 9 miljarder dollar, vilket då motsvarade 77 miljarder kronor. Samma år blev Holmes den yngsta kvinnan på Forbes 400-lista.

Läs mer: Hon lurade investerare att satsa över 5 miljarder i ett luftslott – enligt åtal för bedrägeri