Svenska uppstickaren som går längre än Tesla

Med sina självstyrande elektriska containrar på hjul har svenska Einride lagt sig i omkörningsfilen tillsammans med Tesla i hopp om att dra ifrån marknadsledare som Volvo och Scania. Stora kunder som Schenker har redan hakat på och planen är att hundratals av Einrides T-poddar snart ska gå i skytteltrafik mellan svenska städer.

Rent praktiskt har det nästan inte hänt någonting på hundra år på hård­varusidan för bilar”, säger Robert Falck, vd för den svenska lastbilsuppstickaren Einride som han var med och grundade 2016.

Bolagets idé är att köpa in hårdvaran från andra tillverkare och i stället koncentrera sig på mjukvaran. I februari i år visade Einride upp en fungerade modell av sin så kallade T-pod, ett helt elektriskt och självkörande transportfordon som ska ge lägre lönekostnader och inga dieselkostnader.

Vad Einride bygger har liknats vid ”containrar på hjul”. Mer specifikt handlar liknelsen om de slingstyrda truckar i fabriker som har säkerhetssystem, kan välja rutter och väjer för människor. Den logiken tar man och flyttar ut på vägarna och anpassar efter den mer komplexa miljön.

Sedan starten har man tagit in drygt 30 miljoner kronor i finansiering och bolaget håller nu på med att ta in mer pengar. I kundlistan finns bland annat matvarukedjan Lidl och sedan all­deles nyligen den tyska transport- och logistikjätten Schenker. De första kundresorna med en T-pod kommer att ske redan till hösten enligt Einride.

Vi har träffat skaparna av den svenska lastbilsuppstickaren Einride, läs mer på vår premiumsajt Veckans Affärer Insights:

Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar

Är du redan prenumerant? Läs här!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.