Bonnierfamiljens överhuvud Carl-Johan Bonnier.

Bonnier styckas – kan öppna upp för börsnoteringar

Familjen Bonnier har efter 200 år beslutat att stycka upp koncernen i självständiga dotterbolag. Det kan öppna för börsnoteringar.

Familjen Bonnier har beslutat att stycka upp koncernen i självständiga dotterbolag med ett mindre ägarbolag. Förutom att den nya strukturen ska göra verksamheterna mer snabbfotade handlar det även om att öka ansvaret på de enskilda verksamheterna att bära sina kostnader.

Det rapporterar Dagens Industri, som också spekulerar att någon av verksamheterna kan hamna på börsen.

Planen är att den nya strukturen ska vara på plats vid det kommande årsskiftet.

Bonnier har sedan tidigare tecknat avtal om att sälja sitt största affärsområde, Bonnier Broadcasting som bland annat innehåller TV4, till Telia för 9,2 miljarder kronor. Konkurrensmyndigheterna granskar dock fortfarande affären.

"I och med den här affären med Telia har vi beslutat att strukturera om mediekoncernen Bonnier till en företagsgrupp med självständiga bolag med egna ledningar, styrelser och balansräkningar", säger Carl-Johan Bonnier som är styrelseordförande i Bonnier, till Dagens Industri.

Förändringen innebär att rollen som koncernchef försvinner. Nuvarande koncernchef Tomas Franzén kommer dock att stanna kvar som styrelseordförande i några av de blivande dotterbolagen.

Dagens Industri och Veckans Affärer ägs av Bonnier.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.