Fotograf: Camilla Fernandez Leon/Antonio Garcia/Unsplash

Nu är sol och vind billigare än kol och gas - priset för koldioxidutsläpp i Europa stiger till skyarna

Under augusti har priset på utsläppsrätter stigit till över 21 dollar per ton, den högsta nivån på ett decennium. Det gör att sol- och vindenergi nu på allvar konkurrerar ut kol och gas som billigare alternativ. 

EU:s system för handel med utsläppsrätter är ett styrmedel för att på ett kostnadseffektivt sätt minska utsläppen av växthusgaser. Systemet bygger på EU-gemensamma regler och omfattar alla medlemsländer samt Norge, Island och Liechtenstein. EU:s utsläppshandel inleddes år 2005. Sedan starten har systemet steg för steg utvidgats och gäller nu fler branscher.

LÄS MER: Nu blir solenergi 30% billigare - EU avskaffar skyddstullar på kinesiska solpaneler

Idag ingår cirka 13 000 europeiska anläggningar i systemet, varav cirka 750 finns i Sverige. Många anläggningar finns inom energiintensiv industri och energiproduktion.

Från år 2012 ingår även de flygoperatörer som flyger i EU.

Handelssystemet har fått mycket kritik under årens lopp men nu verkar det som Europa äntligen fått till det.

LÄS MER: Nästa finanskris kan utlösas av klimatförändringarna, varnar storbanken

Under tredje veckan i augusti steg priset på utsläppsrätter till över 20 dollar per ton, den högsta nivån på ett decennium, skriver Energy Transition på sin blogg.

Sedan maj 2017 har priset på utsläppsrätter stigit hela 310 procent, och över 120 procent sedan början på 2018. Samtidigt är det bara fem månader kvar till en ny åtgärd kommer att minska antalet utsläppsrätter med 24 procent varje år fram till 2023. Priset på koldioxidutsläpp i Europa kommer att stiga atmosfäriskt, menar artikelförfattaren.

Men inte nog med det. Kostnaderna för att generera el från såväl kol som gas har också stigit kraftigt sedan början av 2017, inte minst för att priset på importerad kol och gas stigit.

Kostnaderna för att generera el från kol stigit hela 72 procent till 46 euro per MWh och motsvarande för gas är 43 procent till 49 euro per MWh.

Samtidigt, under de senaste 18 månaderna, har kostnaderna för vind- och solproducerad el sjunkit. I Tyskland har de två senaste auktionerna legat på 38 euro per MWh för sol.

Enligt den tyska tankesmedjan Sandbag innebär de stigande priserna på kol och gas att vind och sol för första gången kan konkurrera direkt med kostnaderna för att producera el från existerande kol- och gasanläggningar.

En analys från Berenberg Bank menar att bristen på utsläppsrätter kommer att kunna driva priset till uppemot 100 euro per ton år 2020. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Trump ställde Twitters vd till svars i Vita huset: Varför krymper min följarskara?
  5. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.