Han har 25 olika nationaliteter anställda och har tröttnat på byråkratin

”Sverige får hit välutbildat yrkesfolk i sin bästa produktiva ålder där deras tidigare hemland redan stått för notan för utbildningen. De är rena guldgruvan och ändå ses de nyanlända mest som en kostnad och ett problem”, säger byggentreprenören Jens Hoffmann som föreslår lösningar på problemet.

Byggentreprenadfirman Dipart har 136 anställda utspritt över 25 nationaliteter. Under årens lopp har vd Jens Hoffmann hunnit träffa åtskilliga jobbsökande ur gruppen nyanlända.

En av dem var en ung afghan vid namn Eshaq som kom till Sverige som 16-åring. Jens Hoffmann insåg omedelbart att han skulle bli en bra ”betongare”. Men då han skulle fylla i anställningsblanketten fanns ingen annan lösning än att lämna obligatoriska rutor som bostad, personnummer och bankkonto tomma.

”Det blir ett moment 22. Dels vill många arbetsgivare inte anställa personer som saknar personnummer eller inte hunnit få ett tillfälligt. Dels är det svårt för den som saknar personnummer att öppna bankkonto som lönen kan sättas in på.”

Läs mer om Jens Hoffmanns lösningar på problemet att kunna ta tillvara på kompetensen hos alla Sveriges nyanlända på vår premiumsajt Veckans Affärer Insights:

Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar

Är du redan prenumerant? Läs här!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.