Jamie Oliver, eller "Nakna kocken" Fotograf: Karl Gabor

Stjärnkocken efter katastrofåret: "Vi fick helt enkelt slut på pengar"

Det senaste året har stjärnkocken Jamie Oliver fått stänga 12 av sina 43 restauranger och pytsat in 150 miljoner kronor ur egen ficka för att rädda sin kedja. ”Vi försöker fortfarande förstå vad som hände”, säger han till Financial Times.

Jamie Oliver, eller "Nakna kocken", har under en tjugoårig karriär byggt sig en miljardförmögenhet genom sina tv-program, receptböcker och på senare år även restauranger.

Men det senaste året har stjärnkockens finanser svajat betänkligt. Förra hösten befann sig hans restaurangkedja Jamie's Italian på randen till konkurs. Sedan starten 2008 hade kedjan expanderat till 43 restauranger – och nyheten tog honom helt på sängen.

”Vi hade helt enkelt fått slut på pengar. Och vi hade inte väntat oss det. Det är helt enkelt inte normalt för något företag. Du har möten varje kvartal. Du har styrelsemöten. Folk som ska sköta de där grejerna borde sköta de där grejerna”, säger han till Financial Times i en längre intervju.

För att lösa problemen fick han stänga 12 restauranger, avskeda hundratals personer och pytsa in 150 miljoner kronor ur egen ficka i restaurangkedjan som dessutom lånade över 400 miljoner kronor.

"Jag hade två timmar på mig att stoppa in pengarna och rädda kedjan annars skulle hela saken ha gått helvete antingen den dagen eller nästa dag”, säger han till tidningen.

Han vet fortfarande inte varför det började gå dåligt för Jamie's Italian.

”Vi försöker fortfarande förstå det, men jag tror att ledningen vi hade på plats försökte reda ut en perfekt storm”, säger han och tar upp högre hyror, en ökning i minimilönen, sämre tider för shoppinggator och Brexit som exempel på faktorer som spelade in.

I september redovisas gruppens finanser nästa gång. Enligt Financial Times väntar sig företaget inte svarta siffror.

Men Jamie Oliver är hoppfull.

"Vi börjar se lite ljus efter ett mycket mörkt år", säger han.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.