ANNONS
ABIGO:s produktionsläggning i Askersund efter senaste utbyggnaden och nyligen inköpt byggnad för ytterligare expansion.

Så ska innovativa plåster bidra till kampen mot antibiotikaresistens

Det svenska läkemedelsbolaget ABIGO Medical grundades 1989 av bröderna Jan G. Smith och Leif Smith, som än i dag är aktiva ägare. Deras vision är unika, egenutvecklade produkter med global potential inom nischade områden.

”Att ABIGO är familjeägt innebär att vi har full kontroll. Vi är agila, entreprenöriella och kan satsa långsiktigt”, säger Jan G. Smith.

ABIGO:s verksamhet innefattar läkemedel och medicinteknik inom flera områden, från sårbehandling till öron-näsa-hals och nutrition. ABIGO har egen FoU, tillverkning och ett antal patent. 

Plåstret tar bort bakterierna från såret

Bekämpning av infektioner och antibiotikaresistens är fokus. Ett exempel är Sorbact®, som tillverkas vid ABIGO:s fabrik i Askersund.

Abigo

ABIGO Medical AB ägs och drivs av bröderna Jan G. Smith och Leif Smith – de utvecklar, tillverkar och marknadsför flera läkemedel och medicintekniska produkter.

Läs mer på www.abigo.se

”Sorbact® är ett sortiment av sårförband som bygger på den unika Sorbact® Technology, en svensk innovation som vidareutvecklats av ABIGO. Den minskar risken för sårinfektioner och förkortar sårläkningstiden. Många förband innehåller silver, vilket dödar bakterier. Problemet är att resistens kan uppstå när bakterier dör – vare sig det är på grund av antibiotika eller ett bakteriedödande förband. Eftersom Sorbact® avlägsnar bakterierna utan att döda dem finns ingen risk för resistensutveckling”, förklarar Jan G. Smith.

Minskar infektionsrisken vid kejsarsnitt

Evidensen vid behandling med Sorbact® är stark. En internationellt publicerad studie visar att risken för infektion efter ett kejsarsnitt minskade avsevärt vid användning av Sorbact® jämfört med ett standardförband.

”Infektioner vid kejsarsnitt innebär svåra konsekvenser, så det var positivt att se det resultatet”, berättar Jan G. Smith.

Intensiv expansion väntar för bolaget

ABIGO är ett bra exempel på hur en svensk innovation kan leda till fler jobb, stor omsättning och investeringar för framtiden – fabriken i Askersund är ett exempel på det. 

”Vi hinner knappt inviga nya delar innan det är dags för fler. De senaste två åren har vi byggt ut fabriken två gånger och investerat tiotals miljoner i produktionsutrustning för att öka kapacitet och effektivitet”, avslutar Jan G. Smith.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant