Fotograf: Didi Chuxing/Press

Kunder i uppror mot "Kinas Uber" efter flera mordfall

Fyra kvinnliga passagerare har de senaste åren mördats av sina förare när de använt Didi Chuxing, Kinas största taxiapp. Nu uppmanar användarna till bojkott.

På tre månader har två kvinnliga passagerare mördats av sina förare när de använt sig av Didi Chuxing, Kinas största taxiapp. De senaste fyra åren har fyra kvinnor mördats av sina förare.

Kunder, medier och nätanvändare är nu ursinniga över att bolaget, som är Kinas högst värderade startupbolag, sätter tillväxten framför säkerheten, skriver Bloomberg.

Mördaren i det senaste fallet ska, enligt The Atlantic, tidigare ha blivit anmäld för trakasserier men trots det ha fått fortsätta köra. Enligt tidningen medger Didi Chuxing att de inte reagerade tillräckligt snabbt i ärendet.

Totalt ska över 50 kvinnliga passagerare ha anmält förare för sexuella trakasserier de senaste fyra åren.

På mikrobloggen Weibo sprider sig nu en hashtag-kampanj som uppmanar användarna att bojkotta taxibolaget. Enligt The Atlantic har den fått över en miljon visningar på kort tid.

En som deltar i bojkotten är skådespelerskan Zhang Ziyi som bland annat är känd från filmen Chrouching Tiger, Hidden Dragon. Till sina 27 miljoner följare skrev hon att Didi Chuxing har blod på sina händer, skriver CNN.

”Några kanske säger att det bara är några få dåliga förare, men Didi har gett de här brottslingarna en plattform”, skriver en annan användare.

Didi Chuxing stängde i veckan tillfälligt ned sin taxitjänst, lovade att se över sin affärsmodell och avskedade två chefer.

Enligt Bloomberg har antalet nedladdningar av taxiappen kollapsat efter händelserna. Tidningen har tagit del av data från appanalys-bolaget App Annie som visar att Didi Chuxing har halkat ned från topp tio-listan över de mest nedladde Ios-apparna till plats 61. Samtidigt har flera mindre konkurrerat seglat upp på topplistan. Bloomberg noterar dock att datan bara gäller Ios och inte Android, som har en större marknadsandel i Kina.

I ett uttalande på tisdagen som återges av New York Times säger Didi Chuxing att de ska sluta använda tillväxt för att mäta sina framgångar.

Efter morden, skriver vd:n Cheng Wei och styrelseordföranden Jean Liu, har "hela företaget börjat ifrågasätta om vi har rätt värdegrund”.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant