Ikea vill slopa kontanter – testar på svenskt varuhus

Möbeljätten Ikea börjar testa kontantfria varuhus. Först i världen blir varuhuset i Valbo utanför Gävle.

Användningen av kontanter minskar sedan flera år i Sverige. Enligt en studie från Riksbanken minskade andelen svenskar som någon gång använt kontanter den senaste åren från 85 procent till strax över 60 procent mellan åren 2014 och 2018.

Vissa detaljhandlare har valt att helt ta bort möjligheterna för kunderna att betala med kontanter.

Nu genomför heminredningsjätten Ikea ett test i den riktningen. Från och med den 1 oktober blir Ikeas varuhus i Valbo utanför Gävle det första inom bolaget att skippa kontanter, skriver Gefle Dagblad.

LÄS ÄVEN: Ikea avslöjar nya strategin

Enligt Peter Nilsson, som är Customer Experience Manager på Ikea Sverige, är det ett steg på vägen mot en mer hållbar detaljhandelsutveckling i Sverige

”Kundernas beteende och önskemål förändras ständigt och vi vill överträffa deras förväntningar på Ikea, smidiga betallösningar är en del i det”, säger han till tidningen.

Patric Burstein som ansvarar för kundupplevelsen på varuhuset i Valbo hoppas att personalen ska kunna lägga mer tid på att hjälpa kunderna när kontanthanteringen försvinner. Dessutom tror han att risken för rån och bedrägerier kommer att minska. 

”Vi frågar våra kunder hela tiden vad de tycker och tänker. När en absolut majoritet väljer andra betalsätt än kontanter väljer vi att testa det här”, säger han till Gefle Dagblad.

LÄS ÄVEN: Nära 100 Ikea-anställda väljer att sluta

Även detaljhandlaren Åhléns testar sedan en tid tillbaka att skippa kontanterna på tre av sina sextio varuhus i Sverige.

”Det har gått smidigt då majoriteten av våra kunder i dag redan betalar med kort”, kommenterade Weronica Nilsson, som är PR- och kommunikationschef för Åhléns, försöket till tidningen Market.

Alla ser dock inte lika positivt på att detaljhandeln har börjat nobba kontanter. 

Initiativet Kontantupproret kritiserade nyligen Åhléns test. Björn Eriksson, som är talesperson för initiativet och ordförande för organisationen Säkerhetsbranschen sade till Dagens Nyheter att vissa kundgrupper utesluts när kontanterna slopas.

”Det är illavarslande att vissa privata aktörer väljer att ta bort möjligheten att betala kontant, något som det offentliga inte får göra efter utslag i domstol”, sade han till tidningen.

LÄS ÄVEN: Forskare: Det här datumet försvinner kontanter helt och hållet


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.