Kollage: Sven Norfeldt, som lämnar vd-posten på Dunross och Mexico City. Investeringsbolaget flyttade för några år sedan fokus från Stockholmsbörsen till länder som Mexiko, Filippinerna och Georgien. Fotograf: Dunross/Press / Creative Commons

Doldismiljardären som nobbade Stockholmsbörsen har lämnat över stafettpinnen

Investeringsbolaget Dunross har många goda år på sig. Nu har Sven Norfeldt, som lett bolaget sedan 1989, i det tysta lämnat vd-posten. Men strategin ligger fast: Tillväxtmarknader går före Stockholmsbörsen.

Sven Norfeldt klev in på på börsen som 18-åring när han 1977 köpte Bolidenaktier för hela lönen.

Sedan dess har han skalat upp sina placeringar så pass mycket att han har hamnat på Veckans Affärers miljardärslista med en uppskattad förmögenhet på 5 miljarder kronor.

Nu har den medieskygge finansmannen dock börjat trappa ned på verksamheten, skriver Dagens Industri. I det tysta har han lämnat vd-posten på Dunross, investeringsbolaget som han lett sedan 1989. I styrelsen sitter han dock kvar. Dessutom är han ensam ägare till bolaget, som förra året ökade det egna kapitalet till omkring 4,7 miljarder kronor. Motsvarande siffra år 2002 var 350 miljoner kronor.

Den nye vd:n, Erik Kullgren, som tillträdde i oktober förra året, säger till tidningen att en av nycklarna till Dunross framgångar är att de aldrig satsar på förhoppningsbolag utan jobbar systematiskt för att hitta de bästa bolagen.

För några år sedan skiftade Dunross fokus från Stockholmsbörsen till tillväxtmarknader och länder som Filippinerna, Georgien och Mexiko

"Det är länder i tillväxtekonomier som bland annat genomför marknadsekonomiska reformer och som vi tror står inför en fantastisk resa där de efterhand kommer att närma sig den gamla världens levnadsstandard”, säger Erik Kullgren till DI.

Den strategin ligger fast.

"Vi tror fortsatt på vår strategi, som visat sig fungera väl även om utvecklingen inte varit spikrak", säger Erik Kullgren till DI.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant